Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο κτήριο όπου στέγαζε παλαιότερα το The Paphos Mall, με τις πληροφορίες της στήλης να αναφέρουν πως ήδη κλείδωσαν οι πρώτοι νέοι ένοικοι του κτηρίου. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή, ο νέος ιδιοκτήτης έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με την αλυσίδα υπεραγορών LIDL, η οποία θα επεκταθεί με νέο κατάστημα στο νησί μας, ενώ πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται και με την αλυσίδα DIY SUPERHOME CENTER. Το κτήριο πωλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 έναντι του ποσού των €12,5 εκατ. από την Astrobank σε ξένο επενδυτή, το όνομα του οποίου για την ώρα δεν έχει διαρρεύσει. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως πρόκειται για Ρώσο επενδυτή. To κτήριο βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της Πάφου και εφάπτεται της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Είναι συνολικού εμβαδού κτιρίου 23.188τμ και εμβαδού γης 29.771τμ. Αποτελείται, όπως είναι τώρα διαμορφωμένο, από κύριο χώρο υπεραγοράς (openplan), 12 καταστήματα, καφετέρια, βοηθητικούς, κοινόχρηστους χώρους και αποθήκες. Υπάρχουν επίσης 811 χώροι στάθμευσης.

Deal €4,5 εκατ. στην Πάφο με Ολλανδό επενδυτή

H APS Cyprus ανακοίνωσε την πώληση ενός από τα πιο σημαντικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου της στην Πάφο. Ο λόγος για εμβληματικό κτήριο στην είσοδο της Πάφου, όπου στεγάζονταν οι κινηματογράφοι RIO, γνωστό ως Paphos Oasis Building, νοτιοδυτικά του κυκλικού κόμβου του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Λεμεσού και δυτικά της κεντρικής λεωφόρου που οδηγεί προς την Κάτω Πάφο και την παραλιακή τουριστική περιοχή. Το κτήριο αποτελείται από επτά αίθουσες κινηματογράφου, καταστήματα, αίθουσα μπόουλινγκ, παιδική χαρά, καφετέριες και εστιατόρια. Επιπλέον, αποτελείται από τρία επίπεδα υπογείου για χώρους στάθμευσης και αποθηκευτικούς χώρους. Αγοραστής είναι κυπριακή εταιρεία, με τη μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών να ανήκουν σε μεγάλο ολλανδικό όμιλο, το JPB Group. Ο Όμιλος JPB ιδρύθηκε στην Ολλανδία και δραστηριοποιείται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα, τη συλλογή και επεξεργασία χημικών αποβλήτων, παροχή υπηρεσιών βιομηχανικής υποστήριξης και logistics, και ανάπτυξη λογισμικών και πληροφορικής.  Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το deal έκλεισε στα €4,5 εκατ. και οι νέοι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μεγάλη γραφειακή ανάπτυξη στην περιοχή. Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο Ιατρικού Κέντρου στην Πάφο, ενώ ίδρυσε επίσης την JPB Energy Limited και την JPB Energy Supplier Limited που ασχολούνται με έργα πράσινης ενέργειας, ηλιακούς συλλέκτες για οικίες και επιχειρήσεις, και παροχή ενέργειας, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησης του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πάφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο εξώφυλλο του περιοδικού Forbes ο Τζον Χριστοδούλου

Έσοδα ρεκόρ, €83 εκατ., για την PwC Κύπρου

Η διατροφή του εργαζόμενου

Νέος ιδιοκτήτης στο Aphrodite Hills

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραλήφθηκε η κοινοποίηση συγκέντρωσης, αναφορικά με την προτεινόμενη απόκτηση κοινού ελέγχου της Aphrodite Hills Resort Limitedαπό τις MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited (και W.R.A. Consultants Ltd. Η MHV δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στους τομείς της φιλοξενίας, του τουρισμού και των ακινήτων και το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από ξενοδοχειακά συγκροτήματα και αναπτύξεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, κατέχει και διαχειρίζεται πολυτελή θέρετρα, όπως το Parklane Luxury Collection Resort & Spa, The Landmark Nicosia, καθώς και το Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι. Στον τομέα των ακινήτων, η MHV έχει αποκτήσει έργα όπως το Park Tower και οι οικιστικές μονάδες στο Aphrodite Hills. Η W.R.A. αποτελεί εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι μητρική της Aesara Investment Ltd, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Atlantica Mare Village Ayia Napa στην Αγία Νάπα. Πληροφορίες της στήλης, πάντως, αναφέρουν πως σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων στην Κύπρο.

Σημαντικές πωλήσεις ακινήτων από Astrobank

Σε σημαντικές πωλήσεις ακινήτων προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η Astrobank. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε προχώρησαν στην πώληση μεγάλης έκτασης γης για το ποσό του €1,5 εκατ. στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στο Παραλίμνι (ακριβώς πίσω από τον Φούρνο Ζορπά) σε γνωστή κατασκευαστική εταιρεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία θα προχωρήσει σε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Παράλληλα, προχώρησαν στην πώληση οροφοδιαμερισμάτων στην πόλη της Λάρνακας, συνολικής αξίας €1,5 εκατ. σε γνωστή αλυσίδα στον χώρο της εστίασης στην Κύπρο, η οποία θα μεταφέρει εκεί τα κεντρικά της γραφεία. Τέλος, προχώρησαν επίσης στην πώληση πολυτελούς έπαυλης στην κοινότητα του Λυθροδόντα η οποία άνηκε προηγουμένως σε πολύ γνωστό Κύπριο επιχειρηματία. Οι πωλήσεις αυτές δείχνουν, πάντως, την έμφαση που δίνει ο CEO της Τράπεζας Αριστείδης Βουράκης στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς πολλά deals που κλείδωσαν είχαν τη προσωπική του σφραγίδα.

Διεθνής διάκριση για την Τράπεζα Κύπρου

Ως μια από τις καλύτερες ψηφιακές τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης και ως η καλύτερη ψηφιακή τράπεζα στην Κύπρο για το 2022, για τους καταναλωτές και τους επιχειρηματικούς και θεσμικούς πελάτες, διακρίθηκε η Τράπεζα Κύπρου. Η διπλή διάκριση έγινε από το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό «Global Finance», στο πλαίσιο των βραβείων «World’s Best Digital Bank Awards 2022» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί διεθνή αναγνώριση για την ψηφιακή της μεταμόρφωση. H συγκεκριμένη βράβευση επιβεβαιώνει τη σταθερή και συνεχή προτεραιότητά του Συγκροτήματος σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από τις ψηφιακές εφαρμογές. Τα βραβεία του «Global Finance» επιβραβεύουν τους τραπεζικούς οργανισμούς για τα επιτεύγματά τους στην ψηφιακή τραπεζική. Οι νικητές επιλέχθηκαν ανάμεσα σε υποψήφιους τραπεζικούς οργανισμούς που αξιολογήθηκαν από την παγκοσμίου κύρους κριτική επιτροπή του Infosys.

Νέα Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων στην Philip Morris Cyprus

H Χριστίνα Χρυσοστόμου ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα Διευθύντριας Εταιρικών Υποθέσεων της Philip Morris Cyprus, θυγατρική της Philip Morris International (PMI) στην Κύπρο. Πρόκειται για στέλεχος το οποίο διαθέτει πολυετή διεθνή και τοπική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης με αντικείμενο τη στρατηγική επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις. H Χριστίνα εργαζόταν τα τελευταία χρόνια ως δικηγόρος. Στο παρελθόν εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και το Foreign and Commonwealth Office. Είναι κάτοχος πτυχίων Ευρωπαϊκών Σπουδών και Νομικής, με μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, ενώ μιλά 5 γλώσσες.

Στην υγειά της ΚΕΟ, Μακαριώτατε

Πολύ μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις της ΚΕΟ, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε €27,4 εκατ., σε σύγκριση με €20,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, που ισοδυναμεί με αύξηση 37%. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς, όπου οι αφίξεις τουριστών είχαν αισθητή αύξηση. Το ίδιο διάστημα τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στο €1,6 εκατ. από €1,1 εκατ. πέρσι. Τα αποτελέσματα της ΚΕΟ σκόρπισαν χαμόγελα και στην Αρχιεπισκοπή, καθώς η Εκκλησία της Κύπρου ελέγχει έμμεσα ή άμεσα το 70% της εταιρείας, λαμβάνοντας την τελευταία διετία σημαντική οικονομική ένεση, μέσω της μερισματικής πολιτικής της εταιρείας. Cheers, Μακαριότατε.

Οι πληρωμές της Ελληνικής  προς τη Logicom

Oς πληρωμές που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δυνάμει συμφωνιών μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και των εταιρειών Logicom Solutions Limited και NewCytech Business Solutions Ltd, οι οποίες είναι 100% θυγατρικές της Logicom Services Ltd, που έμμεσα κατέχει πέραν του 5% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κοινοποιήθηκαν στο ΧΑΚ. Οι πληρωμές αφορούν αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών υποστήριξης και άλλων συναφών υπηρεσιών πληροφορικής, εξοπλισμού, λογισμικού και άλλων συναφών προϊόντων καθώς και αδειών χρήσης. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 01.01.2022 – 30.06.2022 το συνολικό ποσό το οποίο καταβλήθηκε από την εταιρεία αναφορικά με τις συμφωνίες με τη Logicom Solutions Limited ανέρχεται στο ποσό των €3,162,260.38 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (όπου εφαρμόζεται) και το συνολικό ποσό το οποίο καταβλήθηκε από την εταιρεία αναφορικά με τις συμφωνίες με τη NewCytech Business Solutions Ltd ανέρχεται στο ποσό των €1,050,660.96 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (όπου εφαρμόζεται).