Σημαντική εξέλιξη θα είναι για τα Κυπριακά επιχειρηματικά δεδομένα αν ο γνωστός τεχνολογικός κολοσσός Amazon είναι πίσω από την εγγραφή εταιρείας στην Κύπρο με την επωνυμία AMAZON DATA SERVICES (CYPRUS) LIMITED χθες (06/05) στον έφορο εταιρειών.

Αν και μεταξύ σοβαρού και αστείου, και τονίζω πως επρόκειτο για ένα διεθνές τρολάρισμα, η συστημική τράπεζα της Δανίας Saxo Bank, έκανε κάποιες εξωφρενικές προβλέψεις (έτσι τις ονομάζει). Αυτές λοιπόν, περισσότερο έχουν στόχο να ψυχαγωγήσουν επενδυτές παρά να τους δώσουν έγκυρες πληροφορίες για τα ρίσκα και τις προοπτικές επενδύσεων ανά τον κόσμο. Στην τελευταία εξωφρενική πρόβλεψη της Saxo Bank κυρίαρχη θέση είχε η Κύπρος, προφανώς όχι συμπωματικά.

Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις του επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της δανέζικης αυτής τράπεζας Steen Jakobsen υποστηρίξε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο τεχνολογικός κολοσσός Amazon στην προσπάθειά του να κεφαλαιοποιήσει τα δύο lockdowns του Covid-19, θα μπορούσε να αγοράσει άνετα ολόκληρη την Κύπρο και να την μετατρέψει σε δικό της φορολογικό της παράδεισο.

Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το σενάριο, αρχικά η Amazon θα μεταφέρει την έδρα της στο νησί και στη συνέχεια θα αγοράσει πολιτική ισχύ σε όλα τα επίπεδα συμβάλλοντας στην επανεγγραφή του φορολογικού κώδικα της Κύπρου. Αυτός ο νέος κώδικάς θα είναι ακριβώς ο ίδιος με εκείνον της Ιρλανδίας, όμως θα έχει ακόμα χαμηλότερο εταιρικό φόρο και άλλα οφέλη.

Τώρα στα σοβαρά…

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως αρκετές εταιρείες τεχνολογικοί κολοσσοί  το τελευταίο διάστημα έχουν εκφράσει ενδιαφέρουν για μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Invest Cyprus για προώθηση του Headquartering -για εγκατάσταση, δηλαδή, στην Κύπρο της έδρας εταιρειών- τρεις τουλάχιστον εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας είδαν με καλό μάτι τα οφέλη που έχει να προσφέρει η χώρα μας και βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας βάσης στην Κύπρο. Οι τρεις τεχνολογικοί κολοσσοί, στο σύνολό τους εισηγμένοι σε μεγάλα χρηματιστήρια, θα έχουν φυσική παρουσία στη χώρα, θα αποκτήσουν δικά τους γραφεία και θα μεταφέρουν στην Κύπρο μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα προβούν σε προσλήψεις από την τοπική αγορά. Πληροφορίες που επιβεβαίωσε τότε ο  γενικός διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας.

Ε.Προ