Στα 4,47 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε ο τζίρος του ομίλου Σκλαβενίτη το 2022, όπως προκύπτει από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του ισολογισμού που δημοσίευσε σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Ελλάδα με έντονη παρουσία και στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών του 2021 ήταν 3,98 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων του 2022 ήταν 75,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι 92,5 εκατομμύρια ευρώ το 2021και τα καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους 58,17 εκατομμύρια ευρώ από 61 εκατομμύρια ευρώ στις δύο χρήσεις αντίστοιχα.

Οι εισπράξεις δανείων στη χρήση του 2022 ήταν 151,67 εκατομμύρια ευρώ από 15 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και οι πληρωμές δανείων 70,66 εκατομμύρια ευρώ από 93,83 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος της χρήσης 2022 ήταν στα 199,9 εκατομμύρια ευρώ.

Μακροπρόθεσμος δανεισμός 624,6 εκατομμυρίων

Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός στο τέλος του 2022 ήταν συνολικά 624,6 εκατομμύρια ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων των δανείων, των λειτουργικών και χρηματοδοτικών μισθώσεων και των προμηθευτών ήταν 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα ακίνητα της Εταιρείας και του Ομίλου έχουν εγγραφεί προσημειώσεις υποθήκης και υποθήκες ποσού 564,6 εκατομμυρίων ευρώ και 675,2 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα για εξασφάλιση ομολογιακών και λοιπών δανείων.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος συνεχίζει να τρέχει με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης των πωλήσεών του και στη διάρκεια του 2023, γεγονός που αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.

Στο πρώτο τρίμηνο 2023, η εταιρεία προέβη στην απόκτηση τεσσάρων καταστημάτων στην περιοχή της ανατολικής Αττικής από την εταιρεία λιανικού εμπορίου Γέγος, τα οποία ενσωματώθηκαν στο δίκτυό της. Επίσης, στα μέσα του δευτέρου τριμήνου 2023 προέβη στην εξαγορά του συνόλου των μεριδίων της εταιρείας λιανικού εμπορίου Σανίδας-Παπακωνσταντίνου ΙΚΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θεσσαλίας με οκτώ καταστήματα.

Κινητικότητα στην Κύπρο

Κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, όπου ο όμιλος Σκλαβενίτη συζητάει με τοπικές αλυσίδες το ενδεχόμενο εξαγοράς, όπως είχατε διαβάσει σε σχετικό άρθρο του Φιλελεύθερου.

Πρόσφατα υπήρξε επαφή μεταξύ Σκλαβενίτη και Παπαντωνίου χωρίς παρόλ’ αυτά να υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών και μάλιστα η πλευρά Παπαντωνίου έσπευσε να διαψεύσει ανεπίσημα σε κύκλους την αγορά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας των δύο πλευρών.

Πού αποδίδεται η μείωση κερδοφορίας

H μείωση κερδοφορίας αποδίδεται σύμφωνα με πηγές της εταιρείας στη στρατηγική απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και ιδίως του κόστους ενέργειας. Η επιχείρηση προέβη στη δημιουργία 2.352 νέων θέσεων εργασίας,  απασχολώντας περισσότερα από 29.800 άτομα τον Δεκέμβριο του 2022.

Επενδύσεις 50 εκατομμυρίων

Στη διάρκεια του 2022 υλοποίηση επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 50 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτικές δαπάνες διοχετεύτηκαν στη δημιουργία νέου υπερμάρκετ στη Νέα Φιλαδέλφεια και την απόκτηση 9 Καταστημάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων από την SEP Markets Παπαδόπουλος. Επίσης, προέβη στην ενίσχυση των υποδομών που εξυπηρετούν το eMarket Σκλαβενίτης, μέσω της δημιουργίας νέου darkstoreστην Kηφισιά για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών στη Βορειοανατολική Αττική, ανακαινίστηκαν 20 καταστήματα και δημιουργήθηκε σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 160 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος του 2023, σε συνεργασία με την ΔΕΗ.

Capital.gr