Χρυσή βίζα τριών ταχυτήτων προβλέπει η νέα διάταξη που κατατίθεται στη Βουλή και η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θεσπίζεται ελάχιστο όριο τετραγωνικών μέτρων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ απαγορεύεται να μισθωθούν τα ακίνητα που θα αγορασθούν μέσω της χρυσής βίζας για Airbnb.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων το ελάχιστο ύψος της επένδυσης θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ. Σήμερα ισχύει όριο 500.000 ευρώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Ολοι οι δημοφιλείς προορισμοί θα έχουν το όριο των 800.000 ευρώ.

Σε όλη την υπόλοιπη χώρα το όριο επίσης θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί σε 400.000 ευρώ αντί 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στα 250.000 ευρώ θα διαμορφωθεί το όριο γιατα διατηρητέα ακίνητα και κτίρια, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους επενδυτές να προχωρούν σε τέτοιες αγορές και να ανακατασκευάσουν. Επίσης, το όριο των 250.000 ευρώ ισχύει και για επενδύσεις σε βιομηχανικά ακίνητα που θα μετατραπούν σε κατοικίες. 

Όπως προαναφέρθηκε οι επενδύσεις της Golden Visa θα μπορούν να γίνονται μόνο για ακίνητα επιφανείας 120 τ.μ. και άνω. Επίσης θα απαγορευτεί στους επενδυτές η αξιοποίηση των ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η Golden Visa είναι το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, όμως χωρίς αμφιβολία επηρεάζει, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πάντως πως τα έσοδα από την Golden Visa ήταν 2,5 δισ. ευρώ περίπου το 2023 από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικης Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για πέντε χρόνια αρκεί η ιδιοκτησία να παραμένει στον ιδιώτη, αν ο επενδυτής πουλήσει το ακίνητο τότε η άδεια διαμονής του ανακαλείται. Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται η διάθεσή του σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε περίπτωση μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται η χρήση ως έδρα η υποκατάστημα επιχειρήσεις.

Όπως είπε υπουργός προβλέπεται μεταβατική περίοδος. Πολίτες τρίτων χωρών που θα εξοφλήσουν το τίμημα, ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή αν υπογράψουν προσύμφωνα με πληρωμή μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να αιτηθούν άδεια διαμονής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα. Αν για κάποιο λόγο δεν ολοκληρωθεί η αγορά ακινήτων δίνεται επιπλέον χρόνος για την εξεύρεση νέου ακινήτου.