Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρετίζει τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της 80ης Συνόδου της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ (MEPC80), σχετικά με τη στρατηγική του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τα πλοία για το 2023 (Στρατηγική IMO GHG 2023), που θα οδηγήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία στον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών GHG έως το 2050.

Οι στόχοι που τίθενται στη Στρατηγική είναι φιλόδοξοι και η πραγματική πρόκληση τώρα ξεκινά. Η ανάπτυξη των μέτρων που θα βοηθήσουν τον κλάδο μας να επιτύχει τόσο τους στόχους των ενδεικτικών σημείων ελέγχου το 2030 και το 2040 όσο και τον συνολικό στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών GHG το 2050, θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και συμβολή ειδικών για να διασφαλιστεί ότι, ενώ τα μέτρα θα επιτύχουν τους στόχους, ταυτόχρονα θα είναι επίσης ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και ασφαλή για τα πλοία και τους ναυτικούς, για να επιτρέψουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία να συνεχίσει να υπηρετεί την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια πρόοδο στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου του 2050.

Το Επιμελητήριο θα επικεντρωθεί τώρα στην προετοιμασία και συμμετοχή στις διεργασίες  του ΙΜΟ για την ανάπτυξη των απαραίτητων μέτρων.

Το Επιμελητήριο συμμετείχε στη συνάντηση της MEPC80, με το Βοηθό Γενικό Διευθυντή,  κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο ευχαριστούμε και συγχαίρουμε για τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή τους στις διεργασίες της MEPC80.

Σας επισυνάπτουμε φωτογραφία από την Συνεδρίαση της MEPC80,  από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).