Την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει κατά πόσο θα επαναφέρει τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κατά 8 σεντ ή λιγότερα, στη Γαλλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο ώστε τα πρατήρια στη χώρα να μπορούν να πωλούν καύσιμα σε τιμή κάτω του κόστους!

Για την ώρα αυτό απαγορεύεται με νόμο κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, που ισχύει από το 1963. Όμως, καθώς οι τιμές των πετρελαιοειδών ακουμπούν στη Γαλλία τα 2 ευρώ το λίτρο -όριο που ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως δεν πρέπει να ξεπεραστεί– η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί νόμος που θα επιτρέπει για μερικούς μήνες την πώληση καυσίμων κάτω του κόστους.

Η απόφαση χαροποίησε μεγάλη μερίδα καταναλωτών, ανησύχησε όμως μεγάλο μέρος των πρατηριούχων. Θεωρείται ότι η νέα ρύθμιση θα ευνοήσει μεγάλες υπεραγορές και μεγάλα καταστήματα που διατηρούν έξω από τα υποστατικά τους πρατήρια καυσίμων και θα μπορούν να πωλούν καύσιμα κάτω του κόστους, δελεάζοντας τους καταναλωτές να εισέλθουν στα καταστήματα για πρόσθετα ψώνια.

Μια τέτοια ρύθμιση εκτιμάται ότι θα πλήξει τους μικρομεσαίους πρατηριούχους, οι οποίοι υποχρεωτικά θα ρίξουν τις τιμές, ενδεχομένως και κάτω του κόστους, αλλά δεν έχουν την οικονομική δύναμη να αντέξουν έναντι των μεγάλων πρατηρίων που λειτουργούν υπεραγορές και μεγαλοκαταστήματα.