Η Νομική Υπηρεσία, διά της εν λόγω επιστολής, επιχειρεί να… καθησυχάσει τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, υποβάλλοντάς του κατά κάποιο τρόπο, πως… αν είχαν πρόβλημα ο διαγωνισμός και οι διαδικασίες της ΔΕΦΑ θα έκαναν προσφυγή κάποιοι παραπονούμενοι στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ή στο Διοικητικό Δικαστήριο. Αλλά δεν έκανε κανένας προσφυγή (εις βάρος της κατακύρωσης στην κινεζική CPP)!

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Εάν τυχόν έγιναν διαδικαστικές παρατυπίες κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, ως επισημαίνεται στις επιστολές του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας, αντίγραφα των οποίων μάς έχουν κοινοποιηθεί, αυτά ενδεχομένως να αποτελούσαν λόγους ακύρωσης από μη επιτυχόντες ή αποκλεισθέντες οικονομικούς φορείς, σε περίπτωση που καταχωρούσαν προσφυγή, είτε ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, είτε στο Διοικητικό Δικαστήριο, που εξ όσων πληροφορούμαστε δεν έχει συμβεί»!

Σε άλλες παραγράφους της επιστολής, η Νομική Υπηρεσία δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί σε ποιον βαθμό οι παρατυπίες που επισημάνθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια αποτελούν λόγους μη συμμόρφωσης με την Οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις. Δεν ήταν επίσης σε θέση να γνωρίζει «τον αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχουν οι κατ’ ισχυρισμό παρατυπίες που επισημάνθηκαν, ως ανωτέρω, στην απόφαση για σύναψη συμφωνίας δανείου». Αν δηλαδή υπήρχε κίνδυνος να χάσει το κράτος τη χορηγία των 101 εκατ. ευρώ.

Και στην τελευταία παράγραφο, το αποκορύφωμα, ίσως: Η εισαγγελέας της Δημοκρατίας και η ανώτερη δικηγόρος, υπογράφοντας «για τον (τότε) Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», ξεκαθαρίζουν στον τότε γενικό διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 22/11/2019, για το υπό αναφορά θέμα, δηλώθηκε ευθέως από τον Υπουργό Οικονομικών ότι το έργο θα υλοποιηθεί, ανεξαρτήτως εξασφάλισης των ως άνω χρηματοδοτήσεων».

Ενδεχομένως υπέβαλλαν στον γ.δ. πως, αφού το είπε ο υπουργός -και κάτι ανάλογο είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- προφανώς κάθε άλλη συζήτηση περίσσευε…