Έπρεπε να βγουν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους και τις πλατείες, ακόμα και της πρωτεύουσας της ΕΕ, για να ληφθούν υπόψη οι Ευρωπαίοι αγρότες και τα προβλήματα τους.

Την Τετάρτη η δημοσίευσε σε όλες τις γλώσσες ένα έντυπο μέσω του οποίου οι αγρότες και όλοι οι φορείς στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων καλούνται να καταθέσουν εμπειρίες τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Καλούνται επίσης να τοποθετηθούν κατά πόσο η ισχύουσα νομοθεσία τούς προσφέρει επαρκή προστασία έναντι οικονομικά ισχυρότερων αγοραστών.

Μεταξύ των προβλημάτων που καταγγέλλουν οι οργανώσεις των αγροτών είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από μεγάλους αγοραστές και μεσίτες και η υποτιμολόγηση των προϊόντων τους στους χώρους παραγωγής, προς όφελος των άλλων τμημάτων της αλυσίδας, που καταλήγει στους καταναλωτές.

Φωνάζουν επίσης για τις συνεχιζόμενες μεγάλες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις αυστηρές και δαπανηρές για τους παραγωγούς πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση.

Σε πολλές περιπτώσεις αποκρύβεται η προέλευση αυτών των προϊόντων. Για να δούμε τι θα βγάλει αυτή η έρευνα, ενόψει αποφάσεων της Κομισιόν προς το τέλος Μαρτίου.   ΠΡ.Σ