Πρέπει να έχουν υπόψη τα νοικοκυριά που κατέθεσαν ή θα καταθέσουν αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στέγης, χωρίς να καταβάλουν αρχικό κεφάλαιο στους επαγγελματίες εγκαταστάτες, ότι είναι πιθανό κάποιοι από αυτούς να τους ζητήσουν «έξτρα» λεφτά μπροστά. Αυτό μπορεί να γίνει αν οι εγκαταστάτες υποστηρίξουν ότι το «δικό τους» φωτοβολταϊκό είναι πολύ καλύτερο από τα φωτοβολταϊκά άλλων συναδέλφων τους και ότι… αξίζει τον κόπο ο καταναλωτής να πληρώσει κάτι παραπάνω για να το προμηθευτεί.

Το σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους προβλέπει ότι τα νοικοκυριά με κατανάλωση ρεύματος μέχρι 6 χιλιάδες κιλοβατώρες μπορούν να λάβουν προέγκριση για να συμφωνήσουν με εταιρεία φωτοβολταϊκών και ΔΕΝ θα πληρώσουν ούτε σεντ αρχικό κεφάλαιο αν η συνολική δαπάνη για ένα φωτοβολταϊκό 4 κιλοβάτ (υπέραρκετο για μέσο νοικοκυριό και αχρείαστο-υπερβολικό για μεσήλικα ζευγάρια χωρίς εξαρτώμενα) είναι μέχρι 5,000 ευρώ. Αν η συμφωνία αφορά αυτό το ποσό, μέχρι 5,000 ευρώ, τότε το νοικοκυριό δεν θα πρέπει να καταβάλει κανένα ποσό. Στις περιπτώσεις φωτοβολταϊκών 4 κιλοβάτ, ο εγκαταστάτης θα πάρει από το κράτος 1,000 ευρώ, που είναι η χορηγία που δικαιούται το νοικοκυριό, και οι άλλες 4,000 ευρώ θα χρεωθούν στον λογαριασμό του νοικοκυριού και θα εξοφλούνται με δόσεις των 150 ευρώ ανά δίμηνο.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει καταστήσει σαφές -και μπράβο της- πως η εμπειρία της τόσα χρόνια και η έρευνα αγοράς που έκανε, δείχνουν πως υπάρχουν πολλοί εγκαταστάτες που προσφέρουν φωτοβολταϊκά εντός των ορίων των τιμών που έθεσε το Υπουργείο Ενέργειας και εντός των προδιαγραφών ποιότητας που καταγράφηκαν. Συνεπώς, είναι ευθύνη του κάθε καταναλωτή να πάρει όσα τηλέφωνα χρειαστεί σε εταιρείες (πέραν των 100) που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Εγκαταστατών (βρείτε το στην ιστοσελίδα του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, εκεί που είναι το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους) μέχρι να βρει φωτοβολταϊκό που είναι εντός των οικονομικών και ποιοτικών προδιαγραφών του υπουργείου. Μην δεχθείτε χωρίς συζήτηση να βάλετε λεφτά από την τσέπη. Και να θυμάστε: Η μίνιμουμ εγγύηση που πρέπει να παραχωρείται για το Φωτοβολταϊκά για Όλους είναι 7 χρόνια. Κάποιοι προσφέρουν και περισσότερα.   

ΧΡΥΜΑ