Οι μαθητές του Λυκείου Αˊ Εθνάρχη Μακαρίου Γ της Πάφου (Νικόλας Κουρουνάς, Διονύσης Σμίλας, Παύλος Κουτσουρίδης, Νικόλας Πολιτίδης, Κατερίνα Χριστόφορου, Μαρία Αΐδινίδου και Ευτυχία Παστελλίδου) με την καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών  τους (κας Μαρίας Βρυώνη και κας Άννα Γεωργιάδη) και της Μέντορας τους (κας Νίκης Χριστοφή)  δημιουργήσαν  μια πετυχημένη  μαθητική επιχείρηση μη  κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στα πλαίσια του μαθήματος Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Β΄ Λυκείου.

Συγκεκριμένα οι μαθητές  ανέφεραν στον Φιλελεύθερο ότι  δήλωσαν  συμμετοχή στο διαγωνισμό «Μαθητική Επιχείρηση», του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Junior Achievement”. Ο Junior Achivement Κύπρου είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Junior Achivement, του μεγαλύτερου στον κόσμο μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην εκπαίδευση μαθητών/τριών στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της εργασιακής ετοιμότητας και χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων, μέσα από εξειδικευμένα βιωματικά προγράμματα.  Σε περίπτωση που  η μαθητική τους επιχείρηση επιλεχθεί και κερδίσει, θα συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Το Πρόγραμμα «Μαθητική Επιχείρηση» παρέχει μια εμπειρία επιχειρηματικής μάθησης για νέους/ες ηλικίας 15 έως 18 ετών. Το πρόγραμμα επιδιώκει να καλλιεργήσει μια νέα γενιά επιχειρηματικών, καινοτόμων και πολιτικών ταλέντων για την Κύπρο. Είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας στο νησί. Οι συμμετέχοντες/ουσες μαθαίνουν πώς να μεταφέρουν μια επιχειρηματική πρόταση από το στάδιο της ιδέας στην πραγματικότητα, και έχουν πρακτική εμπειρία στη διαχείριση μιας πραγματικής επιχείρησης, από το σχηματισμό ομάδας, την άντληση κεφαλαίων, την ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου, την ανάπτυξη προϊόντων, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις έως την εκκαθάριση της εταιρείας (https://jacyprus.org/el/about-us/)

Μέσα από την ενσυναίσθηση, τη δημιουργικότητα, την αγάπη και το υψηλό αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης, οι μαθητές αποφάσισαν να ονομάσουν την επιχείρηση τους, “Students to Care”. Το μότο τους, αξιοθαύμαστο: «Για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να τον δούμε αλλιώς». Όλοι οι μαθητές καθώς  και οι  εκπαιδεύτριες  τους δούλεψαν σε εθελοντική βάση διαθέτοντας τον ελεύθερο τους χρόνο, με ανιδιοτελή προσφορά.

Οι μαθητές δήλωσαν στον Φιλελεύθερο ότι  η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό,  τους  δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν  σε ένα ταξίδι του επιχειρείν, με προορισμό γνώσεις, δεξιότητες, συνεργασίες και αξέχαστες εμπειρίες.

Το προϊόν  των μαθητών,  είναι η δημιουργία εντυπωσιακών πρωτοποριακών πινάκων έργων τέχνης,  με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Παιδοογκολογικής μονάδας του Μακάριου Νοσοκομείου. Οι μαθητές αποφάσισαν να στηρίξουν την Παιδοογκολογική Μονάδα του Μακάριου Νοσοκομείου, αφού ένας από τους μαθητές  που ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης τους, πάλεψε και νίκησε δυο φορές τον καρκίνο. Οι μαθητές δήλωσαν στον Φιλελεύθερο ότι το 80% των καθαρών κερδών  της μη κερδοσκοπικής (κοινωνικής)  τους  επιχείρησης , χρησιμοποιείται για την επίτευξη του στόχου για τον οποίο έχει ιδρυθεί η επιχείρηση και το υπόλοιπο 20% επανεπενδύεται για τον εν λόγω στόχο της επιχείρησης.

Αξιόλογο ότι οι μαθητές  διοργάνωσαν πρόσφατα  την πρώτη τους πετυχημένη εκδήλωση έκθεσης αγάπης για τα έργα τους. Στην εν λόγω έκθεση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό,  μεταξύ άλλων,  η αξιότιμη Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, ο Δήμαρχος Πάφου και ο  Επαρχιακός Επιθεωρητής Πάφου. Αξιοσημείωτο πως παρευρέθηκε  στην εκδήλωση και ο  Αστυνομικός Διευθυντής  Πάφου,  Βουλευτές,  Επιθεωρήτριες Μέσης Εκπαίδευσης καθώς και Διευθύντριες και Διευθυντές  Σχολείων της Πάφου.

Η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά,  επισήμανε στον  χαιρετισμό της ότι είναι περήφανη για την πρωτοβουλία των μαθητών και  πρότρεψε στους μαθητές να συνεχίσουν να επενδύουν στην γνώση. Ο Δήμαρχος Πάφου, κος Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι ευθύνη όλων μας και έδωσε τα συγχαρητήρια του  προς τους μαθητές, καθώς μόνο με αυτή την εθελοντική προσφορά μπορεί να επέλθει πρόοδος.  Ο  Επαρχιακός Επιθεωρητής Πάφου κος Γεώργιος Κουτσίδης, επισήμανε  στον χαιρετισμό του ότι πρόκειται για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία, η οποία αποδεικνύει περίτρανα την ενσυναίσθηση, τη δημιουργικότητα, την αγάπη και το υψηλό αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης των μαθητών και των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν να φέρουν εις πέρας το έργο, το οποίο ανέλαβαν.

Η εκπαιδευτικός τους, κα Μαρία Βρυώνη δήλωσε στον Φιλελεύθερο  ότι οι  μαθητές  είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Με κυρίαρχο το αίσθημα προσφοράς και αγάπης, έφτιαξαν τα προϊόντα τους και διοργάνωσαν την πρώτη μαθητική έκθεση αγάπης με πολύ κόπο και μεράκι για να πετύχει ο σκοπός που είχαν θέσει από την αρχή. Σημασία δεν έχουν τα βραβεία στο διαγωνισμό, αλλά το μοναδικό ταξίδι  και οι αξέχαστες εμπειρίες που ζούμε όλοι μαζί.  Η κα Βρυώνη μαζί με την εκπαιδευτικό κα  Άννα Γεωργιάδη δήλωσαν επιπρόσθετα στον Φιλελεύθερο ότι είναι  πολύ περήφανες για τους μαθητές, καθώς  καταφέρανε να αποδείξουν σε όλους ότι ακόμη και “μικροι”, μπορούν  να κάνουν το αδύνατο δυνατό.  Επισήμαναν   την αγάπη τους προς τους μαθητές καθώς και  ότι  θα είναι δίπλα τους σε αυτό το μοναδικό ταξίδι του επιχειρειν. Γιατί για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να τον δούμε αλλιώς.

Η Μέντορας των μαθητών, κα Νίκη Χριστοφή, μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ανέφερε στον Φιλελεύθερο ότι είναι περήφανη για τους μαθητές, καθώς και  ότι είναι σίγουρη πως οι  μαθητές αυτοί θα είναι πετυχημένοι ως διοικητικά στελέχη του αύριο. Μέσα από την επιχείρηση αυτή, έχουν ουσιαστικά ρόλους μιας πραγματικής επιχείρησης. Λειτουργούν σαν ομάδα, με χρονοδιαγράμματα, καθορισμό καθηκόντων, προϋπολογισμό και πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Αξιοσημείωτο ότι μαθητές του Λυκείου Αˊ Εθνάρχη Μακαρίου Γ Πάφου, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Πάφου ετοίμασαν ένα μοναδικό τραγούδι, αφιερωμένο σε όλους τους μικρούς ήρωες της Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάριου Νοσοκομείου. Το τραγούδι έχει γραφτεί στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης της μαθητικής επιχείρησης “Students to Care”.

Η επόμενη έκθεση των μαθητών είναι προγραμματισμένη στις 4 Απριλίου 2024 στην Εμπορική Έκθεση στο Mall Of Cyprus, όπου θα παρουσιάσουν την ιδέα και τα προϊόντα τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Μαθητική Επιχείρηση του Junior Achievement.