Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσαν την Πέμπτη το ΚΥΠΕ και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αεροσυνοδοί της Lufthansa εξασφάλισαν συνολική αύξηση 16,5% στους μισθούς τους, ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο των οποίων έλαβαν χώρα και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Το δε προσωπικό εδάφους της Lufthansa πέτυχε συμφωνία για αυξήσεις στους μισθούς τον περασμένο μήνα.

Η Lufthansa συγκαταλέγεται στους ανακουφισμένους εργοδότες καθώς πολλοί άλλοι, στη Γερμανία, αντιμετώπισαν κύμα απεργιών λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της διεκδίκησης αυξήσεων για αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης, ανεξάρτητα από τη μη θέσπιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Στη Γερμανία και στις πλείστες χώρες της ΕΕ, δεν λειτουργεί ο θεσμός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, κάτι που οδηγεί σε συχνές και μακρές απεργιακές κινητοποιήσεις, προς διεκδίκηση αυξήσεων, ακόμα και πέραν του πληθωρισμού.

Το προσωπικό καμπίνας της Lufthansa στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου προχώρησε σε απεργία τον Μάρτιο, για διεκδίκηση των αιτημάτων του, οδηγώντας σε εκτεταμένες ακυρώσεις πτήσεων.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, αφορά περίπου 19.000 αεροσυνοδούς και έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2026. Περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών κατά 8% φέτος, 5% το επόμενο έτος και 3,5% το 2026, όπως ανακοίνωσε η α;εροπορική εταιρεία. Περιλαμβάνει επίσης μπόνους 3.000 ευρώ, για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών καταναλωτή.

«Αγωνιστήκαμε σκληρά για να περάσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Harry Jaeger, επικεφαλής διαπραγματευτής της συντεχνίας UFO, η οποία εκπροσωπεί τα πληρώματα καμπίνας.
«Δεν ήταν δυνατόν να αποφύγουμε τη χρήση απεργιακών κινητοποιήσεων για να πείσουμε τη Lufthansa για τη σοβαρότητα των αιτημάτων μας. Ωστόσο, μπορούμε τώρα να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του προσωπικού της Lufthansa, Michael Niggemann, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι καλή «για τους συναδέλφους μας στην καμπίνα, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά καθημερινά, αλλά και για τους επισκέπτες μας, οι οποίοι έχουν επιτέλους και πάλι ασφάλεια στον προγραμματισμό των πτήσεων τους».

Η συμφωνία αναφέρει ότι το πλήρωμα καμπίνας δεν θα προχωρήσει σε απεργία κατά την πολυάσχολη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, όταν η Γερμανία θα φιλοξενήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
Το πλήρωμα καμπίνας για τις δύο θυγατρικές της Lufthansa -την Discover και την CityLine- δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνίες για τους μισθούς, αλλά η συντεχνία UFO ανακοίνωσε ότι είναι βέβαιη για θετικά νέα στο εγγύς μέλλον.

Ο όμιλος Lufthansa – στον οποίο περιλαμβάνονται η Lufthansa, η Eurowings, η Austrian, η Swiss και η Brussels Airlines – χρειάστηκε να διασωθεί από τη γερμανική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.