Η απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές ρυζιού με εκατομμύρια ανθρώπους να αναμένεται να επηρεαστούν, με τους Ασιάτες και Αφρικανούς καταναλωτές να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού (μη Basmati) στις 20 Ιουλίου, καθώς η ινδική Κυβέρνηση προσπαθεί να τιθασεύσει τις αυξανόμενες εγχώριες τιμές των τροφίμων και να “διασφαλίσει επαρκή εγχώρια διαθεσιμότητα σε λογικές τιμές”.

Η Ινδία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού.

“Η Μαλαισία φαίνεται να είναι η πιο ευάλωτη σύμφωνα με την ανάλυσή μας”, αναφέρει η Barclays σε πρόσφατη έκθεσή της, υπογραμμίζοντας τη σημαντική εξάρτηση της χώρας από το ινδικό ρύζι.

Η Μαλαισία “εισάγει σημαντικό μέρος του εφοδιασμού της σε ρύζι και η Ινδία αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μεγάλο μερίδιο των εισαγωγών της σε ρύζι”, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Σύμφωνα με το CNBC, η Σιγκαπούρη είναι πιθανό να επηρεαστεί επίσης, καθώς η έκθεση της στο ινδικό ρύζι ανέρχεται περίπου στο 30% των εισαγωγών ρυζιού της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κίνα κρίνει τον παγκόσμιο πληθωρισμό το 2023

Ωστόσο, η Barclays αναφέρει ότι η Σιγκαπούρη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων γενικά, από την Ινδία και όχι μόνο ρυζιού. Η χώρα βρίσκεται επί του παρόντος στο μέσον της αναζήτησης κάποιων εξαιρέσεων από την απαγόρευση της Ινδίας.

Οι τιμές του ρυζιού κυμαίνονται σήμερα σε υψηλά δεκαετίας, με το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» να θέτει περαιτέρω κινδύνους για την παγκόσμια παραγωγή για τους άλλους μεγάλους παραγωγούς ρυζιού στην Ασία, όπως η Ταϊλάνδη, το Πακιστάν και το Βιετνάμ.

Η Barclays σημειώνει ότι οι Φιλιππίνες θα είναι “περισσότερο εκτεθειμένες σε μια άνοδο των παγκόσμιων τιμών του ρυζιού”, δεδομένου ότι η στάθμιση του ρυζιού είναι υψηλή στο καλάθι του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της χώρας.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών ρυζιού της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας προέρχεται από το Βιετνάμ.

Οι αγορές που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στους εξαγωγικούς περιορισμούς της Ινδίας βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ), αναφέρει η BMI, μια ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions. Ο οίκος αναφέρει το Τζιμπουτί, τη Λιβερία, το Κατάρ, τη Γκάμπια και το Κουβέιτ ως “πιο εκτεθειμένες”.

Η απόσυρση από την Ινδία του λευκού ρυζιού μη μπασμάτι, έρχεται σε συνέχεια της απαγόρευσης των αποστολών σπασμένου ρυζιού τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι έως και το 40% των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας είναι πλέον εκτός διεθνών αγορών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της BMI.

ΚΥΠΕ