Αν η χαρτογράφηση της πορείας των επιτοκίων στην αμερικανική οικονομία είναι σαν να “πλοηγείσαι με βάση τα αστέρια κάτω από συννεφιασμένο ουρανό”, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell στην ομιλία του στο Jackson Hole, τότε η πρόβλεψη της κίνησης των μετοχών είναι σαν να το κάνεις όταν τα αστέρια έχουν σβήσει.

Όσο για την πρόβλεψη της τιμής του bitcoin; Είναι σαν να δένεις μ’ ένα μαντήλι τα μάτια του ατρόμητου πλοηγού.

Ας δούμε δύο προβλέψεις που έγιναν νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με όσα αναφέρει το cnbc.

Στο αισιόδοξο άκρο του φάσματος βρίσκεται ο Geoff Kendrick, επικεφαλής της έρευνας στον τομέα της κρυπτογράφησης στην Standard Chartered, ο οποίος έγραψε σε σημείωμα του Απριλίου ότι η αξία του bitcoin θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως και στα 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

Από την άλλη πλευρά, ο επί μακρόν bitcoin bull Chamath Palihapitiya, ο οποίος δήλωσε πριν από δύο χρόνια ότι το bitcoin έχει αντικαταστήσει τον χρυσό και θα εκτοξευθεί στα 200.000 δολάρια, άλλαξε στάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bitcoin: Βγαίνει κερδισμένο από την τραπεζική κρίση

Τι μας λένε οι αριθμοί;

Την ώρα της δημοσίευσης, το bitcoin διαπραγματεύεται στα 25.699 δολάρια. Την 1η Ιανουαρίου ήταν στα 16.606 δολάρια, οπότε το bitcoin έχει αυξηθεί κατά 55% φέτος.

Αυτό υποδηλώνει ότι το bitcoin έχει… μέλλον. Αλλά αν εξετάσουμε πιο μακροπρόθεσμα, η τρέχουσα τιμή του ψηφιακού νομίσματος είναι περίπου 62% χαμηλότερη από το ιστορικό υψηλό των 68.990 δολαρίων που είχε επιτευχθεί τον Νοέμβριο του 2021.

Ενισχύοντας τη σύγχυση, το bitcoin μερικές φορές ακολουθά την κίνηση των μετοχών, επειδή θεωρείται ότι επωφελείται από την άνθηση της οικονομίας- το bitcoin μερικές φορές διαπραγματεύεται αντιστρόφως ανάλογα με τις μετοχές, επειδή κάποιοι το θεωρούν ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας. Η τιμή του bitcoin σημείωσε ράλι άνω του 7% όταν έγινε γνωστή η είδηση την περασμένη Τρίτη.

Άλλα η SEC καθυστέρησε επίσης να λάβει απόφαση σχετικά με τα ETFs bitcoin, σταματώντας τη βραχύβια άνοδο του bitcoin. Για τον Αύγουστο, το bitcoin υποχώρησε κατά 10%.

Και κάπως έτσι προχωράει η ιστορία.

Capital.gr