Η Αγκόλα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στην Αφρική, δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από τον OPEC+, δήλωσε αξιωματούχος στον απόηχο των διαφωνιών που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους του καρτέλ σχετικά με τα επίπεδα της παραγωγής, οδηγώντας σε καθυστέρηση της προγραμματισμένης για αυτή την Κυριακή συνεδρίαση για την παραγωγή το επόμενο έτος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

“Δεν υπάρχει κάποια σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε στο πρακτορείο εκπρόσωπος της Αγκόλα. 

Ο συνασπισμός των 23 κρατών του OPEC+ αποφάσισε να καθυστερήσει τη συνεδρίαση του κατά τέσσερις ημέρες, έως τις 30 Νοεμβρίου. Στόχος της συνεδρίασης είναι να οριστικοποιηθούν τα ανώτατα όρια παραγωγής για το 2024. 

Τα μέλη του Οργανισμού αναφέρουν ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος μετά το περίγραμμα μιας συμφωνίας που προβλέπει χαμηλότερους στόχους στην παραγωγή για ορισμένα αφρικανικά έθνη. Αυτό προκάλεσε εικασίες ότι η Αγκόλα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το καρτέλ, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

Η τελευταία διαμάχη ακολουθεί τις διαφωνίες που είχαν έρθει στην επιφάνεια τον περασμένο Ιούνιο, όταν Αγκόλα, Κονγκό και Νιγηρία πιέστηκαν από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας να αποδεχτούν μειωμένους στόχους παραγωγής για το 2024, αναφέρει το πρακτορείο. 

Η τελευταία διαφωνία της  Αγκόλα με τον OPEC μπορεί να είναι δύσκολο να γεφυρωθεί, καθώς η χώρα δεν δέχεται να μειώσει την παραγωγή της, σχολίασε η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets LLC. 

Οι τιμές του αργού χάνουν περίπου 1% σήμερα, διευρύνοντας τις απώλειες τους από τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Το Brent έχει κατρακυλήσει στα 81 δολ. το βαρέλι από 98 δολ. στα τέλη Σεπτεμβρίου εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της ζήτησης σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

Capital.gr