Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε το 10% του Χίθροου έναντι 1 δισ. λιρών από την ισπανική εταιρεία υποδομών Ferrovial, η οποία πωλεί τη συμμετοχή της στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης μετά από 17 χρόνια σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου .

Η Ferrovial πούλησε ολόκληρο το 25% της συμμετοχής της στη μητρική εταιρεία του Χίθροου, FGP Topco, έναντι 2,4 δισ. λιρών, ενώ ένα μερίδιο 15% της εταιρείας πήγε στον γαλλικό όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων Ardian και το υπόλοιπο στο Σαουδαραβικό Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF).

Εάν οι συμφωνίες από τις ρυθμιστικές αρχές εγκριθούν, θα τερματιστεί η επένδυση της Ferrovial στο Χίθροου , η οποία ξεκίνησε με 56% το 2006, αλλά μειώθηκε στο 25% μέχρι το 2013.

“Τα τελευταία 17 χρόνια, έχουμε συμβάλει στη μεταμόρφωση του, Χίθροου μαζί με τους άλλους μετόχους μας, επιτυγχάνοντας ορισμένα εξαιρετικά ορόσημα σε όλη τη διάρκεια του μακροπρόθεσμου ρόλου μας ως επενδυτή”, δήλωσε ο Luke Bugeja, επικεφαλής του τομέα αεροδρομίων της Ferrovial.

“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε καταστήσει το Χίθροου ένα από τα πιο συνδεδεμένα αεροδρόμια στον κόσμο και το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ευρώπη”.

Άλλοι μέτοχοι στη μητρική εταιρεία του Χίθροου είναι η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ, η οποία κατέχει ποσοστό 20%, η Caisse de dépôt et placement du Quebec, το κρατικό επενδυτικό ταμείο GIC της Σιγκαπούρης, το Australian Retirement Trust, η China Investment Corporation και το Universities Superannuation Scheme.

Η Ferrovial δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις επενδύσεις της σε άλλα αεροδρόμια.

Η εταιρεία κατέχει το ήμισυ των αεροδρομίων Aberdeen, Glasgow και Southampton. Επίσης, κατέχει μερίδιο 49% στον τερματικό σταθμό 1 του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης και κατέχει επένδυση 60% στο αεροδρόμιο Dalaman στην Τουρκία.

Η PIF είναι ένα από τα πιο δραστήρια κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 700 δισ. δολαρίων (551 δισ. στερλίνες) λόγω του πετρελαϊκού της πλούτου, ενώ πρόσφατα έχει επενδύσει στον αθλητισμό, όπως το ποδόσφαιρο και το γκολφ. Το ταμείο ελέγχεται από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η κυβέρνηση του οποίου έχει κατηγορηθεί για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ ο αριθμός των επιβατών στο Χίθροου τριπλασιάστηκε το 2022, το αεροδρόμιο σημείωσε προσαρμοσμένες ζημίες ύψους 684 εκατ. λιρών έναντι ζημιών περίπου 1,3 δισ. λιρών το προηγούμενο έτος. Προβλέπει ότι φέτος θα φτάσει στο 83% των επιβατών του 2019.

Τον Σεπτέμβριο, η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού απέρριψε την έφεση που υπέβαλε το Χίθροου κατά της απόφασης της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας που το ανάγκασε να μειώσει τα τέλη επιβατών κατά σχεδόν ένα πέμπτο το επόμενο έτος.

Η μέση χρέωση ανά επιβάτη στο Χίθροου για το 2023 είναι 31,57 λίρες, αλλά η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι αυτή θα μειωθεί στις 25,43 λίρες το 2024 και θα “παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή” μέχρι το τέλος του 2026.