Πόλεις και χωριά που έβαλαν τα γιορτινά με τρόπο που θα έκαναν τον «Άγιο Βασίλη» να κοκκινίσει από ζήλια

Οι Ευρωπαίοι τιμούν την τρέχουσα γιορτινή περίοδο και τη συνδυάζουν με διακοπές σε προορισμούς «παραμυθένιους», που κάνουν ακόμη και τα «στημένα» Χριστούγεννα της μεγάλης οθόνης να ωχριούν μπροστά τους.

Πηγή του ρεπορτάζ είναι μια από τις πιο εξειδικευμένες σελίδες για διακοπές, η Traveler, που βαθμολογεί με αυστηρά κριτήρια τους προσφερόμενους προορισμούς. Είκοσι τέσσερις ευρωπαϊκοί γιορτινοί προορισμοί, διαχρονικά οι κορυφαίοι, με διάχυτη τη μαγεία των γιορτών.

Σκεφτείτε ξύλινα σαλέ σε μεσαιωνικές πλατείες, αγγελικές χορωδίες και χιονισμένους καθεδρικούς ναούς, λαμπερά φώτα στα δέντρα και ίσως, το πιο σημαντικό, εποχιακές λιχουδιές, αλμυρές και γλυκές, παρέα με ζεστό κρασί και ζεστή σοκολάτα.

Κολωνία, Γερμανία

Αυτή η αγορά έχει όλα όσα θα περιμένατε από μια κλασική γερμανική αγορά. Glühwein, χειροτεχνίες, λαμπερά φώτα. Κάτι που ξεχωρίζει, όμως, είναι η ψυχαγωγία της – περισσότερες από 100 σκηνικές παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, όπως χριστουγεννιάτικη swing μουσική και gospel, κουκλοθέατρο και παραστάσεις για παιδιά. Αφού χορτάσετε μελωδίες (και φαγητό), κατευθυνθείτε προς τις κοντινές Hohe Strasse και Schildergasse, δύο από τις γνωστές εμπορικές περιοχές της Κολωνίας, ή πηγαίνετε στο Heumarkt για πατινάζ στον πάγο.

Senate στο Ελσίνκι, Φινλανδία

Αυτή η αγορά κερδίζει σημαντικούς πόντους για το μείγμα σύγχρονου και παραδοσιακού – καθώς και για τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τα πάντα. Τα Σαββατοκύριακα οι χορωδίες τραγουδούν τα κάλαντα και οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στους φωτισμένους πάγκους της αγοράς, πίνοντας ζεστό κρασί. Δοκιμάστε μερικά χειροποίητα τυριά ή τσιμπολογήστε ζαχαρωμένους ξηρούς καρπούς και γλυκά γεμάτα μαρμελάδα. Δεν αισθάνεστε αρκετά φινλανδικά; Χαλαρώστε στη σάουνα unisex που θερμαίνεται με ξύλο, ακριβώς στη μέση της αγοράς, στην πλατεία Senate.

Marques de Larios στη Μάλαγα, Ισπανία

Θέλετε να ξεφύγετε από το τσουχτερό κρύο και να δοκιμάσετε έναν μεσογειακό χειμώνα; Κατευθυνθείτε στη νότια Ισπανία, για έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς χριστουγεννιάτικων αγορών της Ανδαλουσίας. Περπατήστε από το παλιό λιμάνι και τη σπηλιά του Άγιου Βασίλη μέχρι το Paseo de Parque, για να αγοράσετε τοπικές χειροτεχνίες. Μασουλήστε παραδοσιακό ψωμί, νουγκά και borrachuelos (τηγανητά γλυκά με γεύση κρασιού), καθώς πηγαίνετε στην Calle Marques de Larios για να δείτε τις περίτεχνες φωτεινές επιδείξεις.

Grand-Place στις Βρυξέλλες, Βέλγιο

Κάθε Δεκέμβριο, το “Plaisirs d’Hiver” καταλαμβάνει τους ανοιχτούς χώρους γύρω από το χρηματιστήριο Bourse, την Place de la Monnaie, την Place Sainte-Catherine και την Marché aux Poissons, μετατρέποντας την πόλη σε μια χειμερινή χώρα θαυμάτων. Με περισσότερα από 200 ξύλινα σαλέ, ένα σκεπαστό παγοδρόμιο, μια ρόδα λούνα παρκ και μια παράσταση φωτός και ήχου, που προβάλλεται στην Grand-Place, υπάρχει κάτι για να απολαύσει όλη η οικογένεια. Αφεθείτε σε τραγανές πατάτες με μαγιονέζα, tartiflette (μια γαλλική συνταγή πατάτας στον φούρνο, με μπέικον και τυρί), βελγική σοκολάτα (προφανώς) και βάφλες διάστικτες με μαργαριταρένια ζάχαρη, πριν κάνετε χριστουγεννιάτικα ψώνια στους πολλούς πάγκους που πωλούν τοπικά χειροποίητα και χειροποίητα προϊόντα.

Havel’s Market και Πλατεία Δημοκρατίας, στην Πράγα, Τσεχία

Οι αγορές της Παλιάς Πόλης και της πλατείας Wenceslas της Πράγας απέχουν μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια και είναι οι καλύτερες σε μια πόλη που βρίσκεται ήδη στην κορυφή της λίστας μας με τα μέρη που μπορείτε να περάσετε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. (Αυτό οφείλεται στη γοτθική αρχιτεκτονική και στους πάγκους με το ζεστό κρασί.) Γεμίστε με παραδοσιακή ψαρόσουπα, που μαγειρεύεται σε αχνιστές δεξαμενές, langoš (πλακέτες) με τυρί και ζυμαρικά με καπνιστό κρέας. Μην παραλείψετε το ψητό ζαμπόν και το trdelník, γνωστό και ως κέικ καμινάδας – ένα ζεστό, τυλιγμένο γλυκό, που τυλίγεται σε κανέλα και ζάχαρη και ψήνεται στη σχάρα. Επίσης, πάρτε μαζί σας καπέλο και γάντια: Κάνει κρύο!

Κοπεγχάγη, Δανία

Αυτό το λαμπερό θεματικό πάρκο είναι το τρίτο παλαιότερο εν λειτουργία λούνα παρκ στον κόσμο και είναι αγαπητό τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους. Τον χειμώνα στολίζεται με περισσότερα από 500.000 φωτάκια για την εορταστική περίοδο. Απολαύστε μουσική από τη νεανική φρουρά Tivoli, ενώ ζεσταίνεστε δίπλα σε ένα τζάκι. Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τα τρενάκια πριν μπουν στο εσωτερικό για τις φιλικές προς την οικογένεια θεατρικές παραστάσεις στο Glass Hall Theater και στο Tivoli Concert Hall. Και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε νόστιμες δανέζικες λιχουδιές, όπως τα aebleskiver, μικρές τηγανίτες με ζάχαρη άχνη, ή τα honninghjerter. Αυτό το πυκνό κέικ με μέλι, που μοιάζει με το γερμανικό μελομακάρονο, γεμίζεται μερικές φορές με μαρμελάδα και βουτυρόκρεμα και ολοκληρώνεται με γλάσο σοκολάτας. Hygge, πράγματι.

Römerberg, Paulsplatz, Mainkai, Hauptwache, Friedrich-Stoltze-Platz και Roßmarkt, Φρανκφούρτη, Γερμανία

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Φρανκφούρτης, που απλώνεται στο παλιό κέντρο της πόλης και χρονολογείται από μια χειμερινή αγορά που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα, είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες της Γερμανίας. Αγοράστε Lebkuchen (το παραδοσιακό μελομακάρονο της Γερμανίας), ψητά κάστανα και καπνιστό σολομό, ενώ περιηγείστε σε χειροτεχνίες για να βρείτε το κατάλληλο δώρο για όλους στη λίστα σας. Από την Friedrich-Stoltze-Platz μπορείτε να βρείτε την LGBTQ+ “Ροζ Χριστουγεννιάτικη” αγορά της πόλης, όπου όλοι οι πάγκοι είναι διακοσμημένοι -το μαντέψατε- σε ροζ χρώμα. Φροντίστε να μην προλάβετε το χτύπημα των καμπανών της εκκλησίας ή τις συναυλίες της Advent που πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα. Πάρτε ένα bratwurst και ένα Apfelwein (κρασί μήλου) τοπικής παραγωγής, καθώς θα απολαμβάνετε την τεράστια κλίμακα αυτής της αγοράς Χριστουγέννων.

Βρότσλαβ, Πολωνία

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχουν οδηγήσει σε μείωση της γκάμας των φωτεινών επιδείξεων, η εορταστική αγορά στην κεντρική πλατεία της πόλης του Βρότσλαβ παραμένει προορισμός για επισκέπτες από όλη την Κεντρική Ευρώπη. Αυτή η κλασική αγορά ζωντανεύει επίσημα γύρω στις 6 Δεκεμβρίου, όταν ο Άγιος Βασίλης υποδέχεται τους επισκέπτες και ανάβουν τα φώτα των δέντρων. Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς μέχρι τον Δεκέμβριο για να αρχίσει να δοκιμάζει λιχουδιές από τους ξύλινους πάγκους: μιλάμε για τηγανίτες πατάτας, bigos (στιφάδο κυνηγού), λουκάνικα, πιροσκί, μελομακάρονα με σοκολάτα, βάφλες (σε διάφορες γεύσεις) και όσο ζεστό κρασί μπορείτε να πιείτε.

Piazza Fiera και Piazza Cesare Battisti στο Τρέντο, Ιταλία

Κάθε χρόνο, οι πλακόστρωτοι δρόμοι του Τρέντο, στην ορεινή βορειοϊταλική περιφέρεια Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε, γεμίζουν με χριστουγεννιάτικα δέντρα και 90 ξύλινες καλύβες, που συνδυάζονται σε αυτό που οι Ιταλοί αποκαλούν Città del Natale (“Χριστουγεννιάτικη πόλη”). Οι πωλητές πωλούν πρόβεια τυριά και αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού κάτω από το κάστρο Buonconsiglio του 13ου αιώνα, ενώ οι Άλπεις στο βάθος προσφέρουν ένα απίστευτο σκηνικό στην όλη σκηνή. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα σιντριβάνια της πόλης, τα οποία είναι διακοσμημένα με οθόνες φάτνης από ντόπιους τεχνίτες και φροντίστε να χορτάσετε tortel di patate (κέικ πατάτας) και treccia mochèna με μαρμελάδα πριν τελειώσει η βραδιά.

Εδιμβούργο, Σκωτία

Η ετήσια αυτή αγορά μετατρέπει τους εκτεταμένους κήπους East Princes Street Gardens του Εδιμβούργου σε μια “χώρα του Άγιου Βασίλη”, την οποία μπορείτε να απολαύσετε από ψηλά, στην κορυφή του τροχού λούνα παρκ, ύψους 108 ποδιών, γνωστού και ως Big Wheel και απ’ όπου μπορείτε να δείτε το Κάστρο του Εδιμβούργου φωτισμένο για την εποχή. Οι δωρεάν οικογενειακές εκδηλώσεις στους West Princes Street Gardens περιλαμβάνουν μια συναυλία με κάλαντα -και έναν εορτασμό του Diwali επίσης. Επισκεφθείτε την George Street για το χριστουγεννιάτικο παγοδρόμιο του Εδιμβούργου- φροντίστε να ζεσταθείτε με ζεστά ποτά και φαγητό μετά. Αφεθείτε σε σκωτσέζικες εορταστικές λιχουδιές, όπως μπιφτέκια ελαφιού, σκωτσέζικες μπύρες craft και hot toddies.

Rathausplatz στη Βιέννη, Αυστρία

Προσθέστε μερικά λευκά φώτα με φόντο το επιβλητικό δημαρχείο της πόλης και θα καταλάβετε γιατί αυτή η αγορά αποκαλείται «βιεννέζικο όνειρο». Διαθέτει τα πάντα, από βόλτες με τάρανδους μέχρι παγοδρόμιο για πατινάζ και curling, καθώς και μια ρόδα και ένα παλιομοδίτικο καρουζέλ. Απολαύστε λουκάνικα γεμιστά με τυρί, vanillekipferl (μπισκότα βανίλιας) και ζεστό κρασί. Αυτό είναι όσο πιο κλασικό γίνεται!

Πλατεία Στεφάνου στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Η εκκλησία Αγίου Στεφάνου είναι η μεγαλύτερη της Ουγγαρίας, αφιερωμένη στον πρώτο βασιλιά της χώρας (Στέφανο, φυσικά). Είναι ταιριαστό, λοιπόν, ότι αυτό το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα γύρω από το ορόσημο στην πλατεία Szent István, με 160 πωλητές, παγοδρόμιο και παραστάσεις λαϊκών χορών το Σαββατοκύριακο. Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά, αν βρίσκεστε εκεί την 1η Ιανουαρίου, περάστε από το πανηγύρι για λίγη lencseleves ή σούπα φακής – παραδοσιακά φτιάχνεται στην Ουγγαρία την Πρωτοχρονιά ως σύμβολο ευημερίας για το επόμενο έτος. Και αν δεν έχετε πειστεί ακόμα, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Βουδαπέστης στέφθηκε πρόσφατα η καλύτερη της Ευρώπης, σε ψηφοφορία του Europe’s Best Destinations.

Targ Węglowy στο Γκντανσκ, Πολωνία

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της έγινε η δεύτερη καλύτερη της Ευρώπης. Ολόκληρο το κέντρο της πόλης μεταμορφώνεται σε μια γιορτινή εμποροπανήγυρη, με περισσότερους από 150 πάγκους. Θα βρείτε τα πάντα, από καρυοθραύστες μέχρι μάλλινα καπέλα και χειροποίητα κεριά. Αφού δοκιμάσετε τα κλασικά πολωνικά προϊόντα, όπως πιροσκί και καπνιστό τυρί, μπορείτε να απολαύσετε τα πάντα, από τραγανό tofu μέχρι φρέσκα churros, στους πάγκους με τα διεθνή τρόφιμα. Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τις χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις παραμυθιών ή ακόμη και τις ομιλίες για τη φύση από τους δασοφύλακες της περιοχής.

Place des Dominicains, Place Jeanne d’Arc, Place de l’Ancienne Douane, Koïfhus, Petite Venise, και Gourmet Market Place de la Cathédrale (και οι έξι αγορές βρίσκονται μέσα και γύρω από την Παλιά Πόλη) στο Colmar, Γαλλία

Με τα ξύλινα σπίτια του και τα δρομάκια του με τα κανάλια, το Colmar είναι ουσιαστικά ένα παραμύθι που ζωντανεύει όλο τον χρόνο. Αλλά αν προσθέσετε μερικά λαμπερά φώτα, ένα παγοδρόμιο και ένα καρουζέλ των αρχών του 1900, θα έχετε έναν από τους πιο γοητευτικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Κάθε αγορά προσφέρει τη δική της εκδοχή της εορταστικής ευθυμίας, από σκηνές φάτνης μέχρι παιδικές χορωδίες, οπότε προετοιμαστείτε για μια σοβαρή περιπλάνηση σε πάγκους. Και οι καλοφαγάδες δεν χρειάζεται να ανησυχούν: Η αγορά γκουρμέ θα σας ικανοποιήσει με στρείδια και κρασιά της Αλσατίας.

Ζάγκρεμπ, Κροατία

Ψηφίστηκε ως η καλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά στην Ευρώπη το 2016, το 2017 και το 2018. Η Advent στο Ζάγκρεμπ είναι καθαρή γιορτινή μαγεία, αναμεμειγμένη με μια υγιή δόση θεάματος. Αντί να περιορίζεται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, η γιορτή του Ζάγκρεμπ απλώνεται σε ολόκληρη την πόλη: βρείτε παραδοσιακούς πάγκους στην Trg Bana Jelačića (την κεντρική πλατεία της πόλης), πατινάζ στον πάγο στο Tomislavac, συναυλίες στην Ευρωπαϊκή Πλατεία και μια ζωντανή σκηνή φάτνης μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Ζάγκρεμπ. Αφεθείτε σε σάντουιτς με χοιρινό λουκάνικο, ρολά με λάχανο και στρούντλα -την κροατική εκδοχή του στρούντλ μήλου- που πλένονται με ένα ποτήρι ρακίγια, ένα δημοφιλές αλκοολούχο ποτό.

Skansen Open-Air Museum στη Στοκχόλμη, Σουηδία

Αν θέλετε να γίνετε πραγματικά παραδοσιακοί, επισκεφθείτε αυτό το υπαίθριο μουσείο στο νησί Djurgarden, στο κέντρο της Στοκχόλμης, όπου όλα τα ιστορικά σπίτια και αγροκτήματα είναι διακοσμημένα ανάλογα. Τσιμπήστε καπνιστή γαλοπούλα και ζαχαρωμένα αμύγδαλα στην αγορά ή, αν αισθάνεστε πιο τολμηροί, συμμετέχετε σε παραδοσιακούς χορούς γύρω από το εορταστικό δέντρο στην πλατεία Bollnäs και φτιάξτε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα στολίδια στο εργαστήριο. Και αν αυτό δεν σας έχει βάλει ακόμα σε εορταστική διάθεση, κάθε Σαββατοκύριακο διοργανώνονται συναυλίες στην εκκλησία Seglora.

Place de la Cathédrale, Place Kléber, Place Gutenberg, Place Broglie, Place du Château (όλα κοντά στο κέντρο της πόλης) στο Στρασβούργο, Γαλλία

Το Στρασβούργο, μια παραμυθένια πόλη στην περιοχή της Αλσατίας στη Γαλλία, γίνεται ακόμα πιο μαγικό κατά την περίοδο των εορτών, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως “πρωτεύουσα των Χριστουγέννων”. Η Christkindelsmärik του (η παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γαλλίας) προσελκύει πολλά εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, χάρη στα γοητευτικά ξύλινα σαλέ, τις νυχτερινές συναυλίες και το παγοδρόμιο – για να μην αναφέρουμε όλο αυτό το φουά γκρα και το ζεστό λευκό κρασί. Φροντίστε να δοκιμάσετε μερικά bredele (αλσατικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα) και μην ξεχάσετε την άλλη εποχιακή αξίωση της πόλης για φήμη: το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο που φωτίζεται στην κεντρική πλατεία Place Kléber.

Γουίντσεστερ, Αγγλία

Από τα μέσα Νοεμβρίου έως την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Winchester φιλοξενεί μια προσεκτικά επιμελημένη εορταστική αγορά. Αφού εξερευνήσετε το εκπληκτικά πράσινο Εθνικό Πάρκο South Downs της περιοχής, μπορείτε να κατευθυνθείτε στην αγορά για να ζεσταθείτε. Έχετε όρεξη για σικ μακαρόνια με τυρί, ψητό γουρουνόπουλο ή ένα πλούσιο σκωτσέζικο αυγό; Θα μπορέσετε να επιδοθείτε καθώς θα περιηγείστε σε βιώσιμες χειροτεχνίες, χαρτικά, ξύλινα παιχνίδια και διακοσμητικά κήπου. Πιείτε ένα ζεστό κρασί και πάρτε τσάτνεϊ και τοπικά τυριά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, προτού πάτε στον καθεδρικό ναό για μία από τις φημισμένες χορωδιακές παραστάσεις.

Barfüsserplatz και Münsterplatz στη Βασιλεία, Ελβετία

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελβετία είναι μια χώρα θαυμάτων το χειμώνα, αλλά τυχαίνει επίσης να φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της Basler Weihnachtsmarkt στην πόλη της Βασιλείας, στην πλευρά του Ρήνου. Η αγορά διαθέτει περισσότερους από 150 πωλητές που πωλούν χειροποίητα παιχνίδια και τοπικές λιχουδιές, όπως ελβετική raclette και läckerli (παραδοσιακό ελβετικό μελομακάρονο) από τους ξύλινους πάγκους τους, καθώς και αρκετά λαμπιόνια και δέντρα για να γεμίσουν ένα εκατομμύριο feeds στο Instagram. Μη χάσετε τη θέα του εορταστικού σκηνικού από τον πύργο του Αγίου Μαρτίνου, ο οποίος είναι ανοιχτός για είσοδο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών και φροντίστε να γράψετε τις χριστουγεννιάτικες ευχές σας στο βιβλίο ευχών της Βασιλείας.

Ταλίν, Εσθονία

Εκτός από τα εσθονικά χριστουγεννιάτικα πιάτα, όπως η μαύρη πουτίγκα και το ξινό λάχανο (είναι καλύτερο απ’ ό,τι ακούγεται!), η αγορά του Ταλίν -ένα γραφικό παραμυθένιο χωριό με πάγκους που είναι πασπαλισμένοι με χιόνι και λάμπουν με φώτα- έχει επίσης έναν Άγιο Βασίλη που έρχεται με έλκηθρο που σέρνουν τάρανδοι. Το αποκορύφωμα, όμως, είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο του, το οποίο η πόλη εκθέτει μπροστά από το δημαρχείο της από το 1441, γεγονός που το καθιστά το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που εκτέθηκε ποτέ στην Ευρώπη. Απολαύστε μελομακάρονα και ζεστό κρασί αφού κάνετε μια βόλτα με το καρουζέλ.

Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Η περίφημη Christkindlmarkt του Σάλτσμπουργκ, στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Κληρονομιά, δεν είναι μόνο ζεστό κρασί και πάγκοι της αγοράς: Υπάρχουν καθημερινές χορωδιακές παραστάσεις, τραγούδια και παραδοσιακή μουσική πνευστών που εκτελείται πάνω από την πλατεία τις νύχτες της Πέμπτης και του Σαββάτου. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε να ψήσετε μελομακάρονα ή να κάνετε μια χριστουγεννιάτικη ξενάγηση στο Σάλτσμπουργκ για να μάθετε τα πάντα για την ιστορία της αγοράς – ενώ παράλληλα μπορείτε να απολαύσετε λιχουδιές όπως σάντουιτς με ψητό χοιρινό και ψητά αμύγδαλα. Δεν τρελαινόμαστε ούτε για τα bauernkrapfen (τηγανητά γλυκά).

Piața Mare στο Sibiu, Ρουμανία

Sibiu, μια λαμπερή έκταση από πάγκους και φωτάκια, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Sibiu. Εδώ θα βρείτε περισσότερους από 100 εμπόρους, το εργαστήριο του Άγιου Βασίλη και ένα παγοδρόμιο, καθώς και μια νέα ρόδα λούνα παρκ ύψους 72 μέτρων, μια νέα προσθήκη στην περσινή αγορά. Φροντίστε να απολαύσετε mămăligă (πολέντα), ρολά με λάχανο και ζεστό κρασί – και μην παραλείψετε να συναντήσετε τον Moș Crăciun – που στα ρουμανικά σημαίνει Άγιος Βασίλης.

Spikersuppa στο Όσλο, Νορβηγία

Jul i Vinterland, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Όσλο, έχει όλα τα στοιχεία που θα περιμένατε από μια κλασική ευρωπαϊκή χριστουγεννιάτικη αγορά, από διακοσμημένους πάγκους μέχρι μια παγοπίστα με δέντρα. Αλλά αυτό που κάνει αυτό το συγκεκριμένο φεστιβάλ να ξεχωρίζει είναι το φαγητό. Ετοιμαστείτε για cupcakes καρύδας και μήλα με καραμέλα, gløgg και ζεστό χυλό, currywurst και καπνιστό σολομό από τα νησιά Lofoten – καθώς και για έναν τροχό σοκολάτας που μπορείτε να γυρίσετε αν αισθάνεστε τυχεροί. Και σαν να μην είναι αρκετά περιπετειώδεις οι γαστρονομικές απολαύσεις, υπάρχει ρόδα με λούνα παρκ και καρναβαλικές βόλτες.

Berg, Βερολίνο, Γερμανία

Ενώ το Βερολίνο έχει περισσότερες χριστουγεννιάτικες αγορές από όσες μπορούμε να μετρήσουμε, αυτή η μικρή αγορά με σκανδιναβικό θέμα, σε μια παλιά αυλή ζυθοποιίας, είναι μια πραγματική αγαπημένη γειτονιά. Μπείτε ανάμεσα στους ντόπιους που συναντιούνται για το Glühwein μετά τη δουλειά, καθώς απολαμβάνετε ένα ζεστό Flammkuchen (γερμανικό πλατύ ψωμί) με πατάτες, μπέικον και τυρί. Δοκιμάστε το φινλανδικό Glögi και το ισλανδικό Jolagløgg (ή οποιαδήποτε από τις άλλες ποικιλίες ζεστό κρασί που προσφέρονται) πριν βουτήξετε στη ρακλέτα ή στο Mutzenmandeln (μικροσκοπικές τηγανίτες σε σχήμα κώνου). Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια ζεστή σοκολάτα σε ένα yurt πριν κάνουν μια βόλτα με το καρουζέλ με τις κούνιες, ενώ οι ενήλικες μπορούν να ζεστάνουν τα χέρια τους στις πολλές φωτιές που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το χώρο.