Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Globes, η αμερικανική Chevron και οι άλλοι κάτοχοι δικαιωμάτων στο κοίτασμα Tamar ανακοίνωσαν σήμερα την τελική επενδυτική απόφαση για το δεύτερο στάδιο επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας από το κοίτασμα.

Η αύξηση της παραγωγής από το Tamar θα είναι της τάξης των 6 BCM (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ετησίως, εκ των οποίων τα 3,5 BCM θα καταλήγουν στην Αίγυπτο, από το 2026. Σύμφωνα με την Globes, αυτό αντιπροσωπεύει 60% αύξηση σε σύγκριση με την τρέχουσα παραγωγική ικανότητα.

Οι κάτοχοι των δικαιωμάτων στην Tamar, εκτός από τη Chevron (25%), είναι οι Isramco (28,75%), Tamar Petroleum (16,75%), Mubadala Investment (11%), Tamar Investment 2 (11%), Dor Gas Exploration (4% ), και Έβερεστ (3,5%). «Η απόφαση να επενδύσει στο δεύτερο στάδιο της επέκτασης του Tamar αντανακλά τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Chevron για συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ και για περαιτέρω ανάπτυξη των ενεργειακών της πηγών, προς όφελος των τοπικών και περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Eastern Mediterranean Τζεφ Ιγιούινγκ.

Η Chevron είναι ο διαχειριστής του κοιτάσματος Αφροδίτη, το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο από το 2011 που ανακαλύφθηκε. Τέλος Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου πρόταση της αμερικανικής εταιρείας για επικαιροποίηση του πλάνου ανάπτυξης του κοιτάσματος.