Η κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία των smartphones Xiaomi έχει λανσάρει το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα και θα αρχίσει να δέχεται παραγγελίες, σύμφωνα με το BBC.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Lei Jun δήλωσε ότι η τιμή του Speed Ultra 7 (SU7) θα είναι κάτω από τα 500.000 γουάν (69.186 δολάρια).

Με την κίνηση αυτή ο τεχνολογικός κολοσσός βρίσκεται αντιμέτωπος με ανταγωνιστές όπως η Tesla και η BYD.

Η είσοδος της Xiaomi στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων έρχεται καθώς η αύξηση των πωλήσεων έχει επιβραδυνθεί παγκοσμίως, προκαλώντας έναν πόλεμο τιμών.

Η εταιρεία ελπίζει ότι το κοινό λειτουργικό σύστημα του SU7 με τα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές της θα προσελκύσει τους υπάρχοντες πελάτες.

Σημειώνεται ότι η Xiaomi είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πωλητής smartphones παγκοσμίως με μερίδιο αγοράς περίπου 12%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Counterpoint.

Το SU7, το οποίο η Xiaomi έχει διαφημίσει από πέρυσι, έχει φέρει  συγκρίσεις με τα μοντέλα σπορ αυτοκινήτων Taycan και Panamera της Porsche.

Θα κατασκευαστεί από μια μονάδα της κρατικής αυτοκινητοβιομηχανίας BAIC Group σε ένα εργοστάσιο στο Πεκίνο που μπορεί να παράγει έως και 200.000 οχήματα ετησίως.

“Αν και το να φτάσουμε ως εδώ είναι από μόνο του ένα μεγάλο επίτευγμα, το τελικό επίτευγμα θα ήταν να αποδειχθεί ότι υπάρχει καταναλωτική αγορά για τη Xiaomi ως brand smart ηλεκτρικών αυτοκινήτων”, δήλωσε στο BBC ο Bill Russo της Automobility.

Σε μια ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τεχνολογικές εταιρείες που θέλουν να κατασκευάσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone Apple τον περασμένο μήνα φέρεται να ακύρωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ο κ. Russo πρόσθεσε ότι η είσοδος της Xiaomi στην αγορά αυτοκινήτων αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη της στο brand της στην Κίνα, ενώ η Apple δεν βλέπει αρκετές δυνατότητες στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκτός Κίνας.

Η Xiaomi έχει αναφέρει ότι θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην επιχείρησή της στον τομέα των οχημάτων τα επόμενα 10 χρόνια.

Η κινεζική αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πολύ ώριμη και δημιουργεί ένα πολύ σταθερό οικοσύστημα για τους κατασκευαστές τους”, δήλωσε ο Abhishek Murali από την εταιρεία ερευνών Rystad Energy. “Για παράδειγμα, η αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών είναι πολύ ισχυρή και το δίκτυο φόρτισης στη χώρα αναπτύσσεται επίσης για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη προσφορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων”.

Το λανσάρισμα του πρώτου αυτοκινήτου της Xiaomi έρχεται καθώς εντείνεται ο πόλεμος τιμών στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας.

Η Tesla, της οποίας ηγείται ο Έλον μασκ, έχει μειώσει το κόστος των αυτοκινήτων της στην Κίνα κατά χιλιάδες δολάρια τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εγχώριοι ανταγωνιστές, όπως η BYD, η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, έχουν μειώσει τις τιμές.

Η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο είναι ήδη ισχυρή, οπότε η Xiaomi είναι ένας από τους λίγους νέους υποψήφιους παίκτες που έχουν λάβει έγκριση από τις αρχές, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν την πλημμύρα νέων παικτών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η BYD ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ, αλλά ανέφερε ότι η ανάπτυξη είχε επιβραδυνθεί προς το τέλος του περασμένου έτους.

Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nio με έδρα τη Σαγκάη μείωσε την Τετάρτη την πρόβλεψή της για τις παραδόσεις του α’ τριμήνου, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους επειδή η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας εξασθενεί.

Ο αμερικανικός γίγαντας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla αναμένεται να ανακοινώσει τους αριθμούς παραδόσεων για το α’ τρίμηνο του 2024 την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αντιδρούν στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων ξένης κατασκευής.

Την Τρίτη, το Πεκίνο κίνησε διαδικασία επίλυσης διαφορών κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αμφισβητήσει “επιδοτήσεις που εισάγουν διακρίσεις” στο πλαίσιο του νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα για το κατά πόσον οι κινεζικές κυβερνητικές επιδοτήσεις βοήθησαν τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων της χώρας να πουλάνε σε χαμηλότερες τιμές από τα μοντέλα ευρωπαϊκής κατασκευής.

Capital.gr