Εκρηκτική κερδοφορία παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο του πλανήτη.

Ειδικότερα, το ταμείο εθνικού πλούτου της Νορβηγίας ανακοίνωσε για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 κέρδη 1,21 τρισ. κρόνερ (το τοπικό νόμισμα) ή 109,9 δισ. δολαρίων.

“Οι επενδύσεις μας σε μετοχές είχαν πολύ ισχυρές αποδόσεις στο πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω του τομέα της τεχνολογίας”, ανάφερε ο Τροντ Γκράντε, αναπληρωτής CEO του αμοιβαίου κεφαλαίου σε δήλωσή του.

Ο ίδιος περιέγραψε την απόδοση στο τρίμηνο ως “καλή” για τις μετοχών και τις επενδύσεις σε σταθερού εισοδήματος, αλλά σημείωσε ότι αυτά αντισταθμίστηκαν “από τα αδύναμα αποτελέσματα στο real estate“.

Σημειώνεται ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον πλανήτη, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 προκειμένου να επενδύει η χώρα τα πλεονάζοντα έσοδά της από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει πραγματοποιήσει τοποθετήσεις σε περισσότερες από 8.800 εταιρείες και περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στο τέλος του Μαρτίου, η αξία του είχε ανέλθει στα 1,63 τρισεκατομμύρια δολάρια (17,7 τρισ. κρονερ).