Ζημιές ρεκόρ ύψους 164,4 δισ. δολαρίων (1,64 τρις κορώνες) κατέγραψε το 2022 το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, θέτοντας τέλος σε μια τριετία αυξανόμενων κερδών. 

Οι προηγούμενες μεγαλύτερες ζημιές είχαν καταγραφεί το 2008. 

Όπως είπε ο CEO του Fund που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, “η αγορά επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ευρώπη, τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια”. Εξήγησε ότι το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά ταυτόχρονα τις αγορές ομολόγων και μετοχών, κάτι που όπως είπε είναι πολύ ασυνήθιστο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νορβηγικό κρατικό fund των $1,2 τρισ.: Μηδενικές εκπομπές έως το 2050 ή αποεπενδύουμε

Για το 2022, οι αποδόσεις για το αμοιβαίο κεφάλαιο διαμορφώθηκε στο -14,1%, των μετοχών στο -15,3% και – 12,1% για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Θετική απόδοση, στο 5,1 καταγράφηκε σε επενδύσεις για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Το επενδυτικό fund, το οποίο ιδρύθηκε το 1996, επενδύει έσοδα από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας και κατέχει μερίδια σε περίπου 9.300 εταιρείες παγκοσμίως, κατέχοντας το 1,3% όλων των εισηγμένων μετοχών. Επενδύει επίσης σε ομόλογα, μη εισηγμένα ακίνητα και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.