Σε αναπομπή του τροποποιητικού νόμου περί Ρυθμίσεων Οδών και Οικοδομών, ο οποίος ψηφίστηκε με βάση πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, στη Βουλή προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – μεταξύ άλλων, για λόγους αντισυνταγματικότητας.

Ο νόμος στόχευε στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του κόστους, αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές κτηρίων.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουνίου η Ολομέλεια της Βουλής είχε ψηφίσει ομόφωνα τροποποίηση του νόμου περί Ρυθμίσεων Οδών και Οικοδομών, ώστε να μην απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές υφιστάμενης οικοδομής, αφού θεωρούνταν προσαρτήματα σε οικοδομή.

Βάσει του νόμου, εξαίρεση θεωρούνται οι οικοδομές, οι οποίες έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες ή αρχαία μνημεία και εμπίπτουν σε ελεγχόμενη περιοχή με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο ή σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου ή σε ειδική ζώνη αερολιμένα.

Πλέον, η Βουλή έχει 15 ημέρες, από την ημέρα της αναπομπής, για να αποφασίσει επί του θέματος.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και η Ένωση Δήμων ήταν αρνητικά διακείμενοι προς την πρόταση νόμου.