Αναβολή για μια εβδομάδα πήραν δύο προτάσεις νόμου που αφορούν τις εκποιήσεις, μεταξύ των οποίων και η επίμαχη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ, των Οικολόγων, τριών από τους εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ (Μυλωνάς, Ορφανίδης, Κουλίας) και δύο ανεξάρτητων βουλευτών (Ευσταθίου, Θεμιστοκλέους).

Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει αναστολή του πλειστηριασμού, μέσω της εξασφάλισης δικαστικού διατάγματος, εφόσον κριθεί επιβεβλημένο, προκειμένου να διαπιστωθεί το πραγματικό οφειλόμενο ποσό ή να εξετασθεί ενδεχόμενη ύπαρξη καταχρηστικών χρεώσεων.

Επίσης, αναβλήθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ που αφορά τον καθορισμό της τιμής εκποίησης ενός ακινήτου στην αξία του ακινήτου κατά την αρχική σύναψη του δανείου.

Η συζήτηση των προτάσεων νόμου αναβλήθηκε εξαιτίας της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου  για την ειδική δικαιοδοσία στα δικαστήρια, γνωστής ως Δικαστήριο Εκποιήσεων, το οποίο από εβδομάδας θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Παράλληλα, χθες κατατέθηκε και η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, στην οποία αποτυπώνεται ο Μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας.

Με τον Μηχανισμό, οι δανειολήπτες που έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους, αξίας έως €350 χιλ., θα μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και θα καταχωρούν αίτηση για παραμερισμό της ειδοποίησης της σκοπούμενης πώλησης, εντός 21 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της επιστολής.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά η πρόταση νόμου αφορούσε κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €250 χιλ., ωστόσο μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών της ΔΗΠΑ η αξία της κύριας κατοικίας αυξήθηκε στις €350 χιλ.

Τα δύο νομοθετήματα αποτελούν το όπλο της κυβερνητικής πλευράς για να αποτραπεί η έγκριση της επίμαχης πρότασης νόμου για καθολικό πάγωμα των εκποιήσεων μέσω προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, είναι άγνωστο κατά πόσο θα καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της συζήτησής τους μέχρι την επόμενη Πέμπτη, που θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πριν τις θερινές διακοπές.