Μετάβαση σε νέα εποχή ως προς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ευελπιστεί να προσφέρει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Πρόκειται για εφαρμογή στην οποία ο πολίτης θα έχει συγκεντρωμένα σε ψηφιακή μορφή το δελτίο ταυτότητας και την άδεια οδήγησης, ενώ παράλληλα θα δίνεται πρόσβαση στις συνταγογραφήσεις καθώς και σύνδεση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους.

Όπως σημείωσε στο «Φ» ο υφυπουργός Καινοτομίας, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, γίνονται επαφές, συζητήσεις και εργασίες για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Ο ίδιος, δε, εισηγείται να ενσωματωθούν επιπρόσθετα έγγραφα και υπηρεσίες στο εν λόγω πορτοφόλι, όπως η ψηφιακή υπογραφή, η ασφάλεια αυτοκινήτου και η κάρτα φιλάθλου.

Ο Υφυπουργός, ανέφερε, ότι έχει ετοιμάσει ένα σημείωμα με εισηγήσεις ώστε να εξεταστεί με την ομάδα που διαχειρίζεται την εν λόγω πολιτική.

«Είναι ανάγκη να υπάρχει το ψηφιακό πορτοφόλι. Εξάλλου προβλέπεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τον κανονισμό eIDAS», είπε και πρόσθεσε ότι με τη σύμφωνη γνώμη και της ΕΕ αποφασίστηκε αντί να δημιουργηθεί ένα εθνικό και ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι, τα δυο να συγχωνευτούν σε ένα κοινό.

«Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο ψηφιακό πορτοφόλι θα ενταχθεί: το δελτίο ταυτότητας, η άδεια οδήγησης, οι ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, ενώ θα υπάρχει σύνδεση και με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους».

Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Χατζηζαχαρίας, ο ίδιος προτείνει πέρα από αυτά τα τέσσερα έγγραφα/ υπηρεσίες να εμπλουτιστεί το εν λόγω πορτοφόλι περιλαμβάνοντας, επίσης, πιστοποιητικό γεννήσεως, την ασφάλεια του αυτοκινήτου, την ηλεκτρονική υπογραφή, την άδεια κυκλοφορίας, το διαβατήριο όπως επίσης και άλλα προσωπικά επίσημα έγγραφα.

«Θα δίνεται η ευκαιρία στον πολίτη της Κύπρου, κατεβάζοντας την εν λόγω εφαρμογή να έχει ένα συγκεντρωτικό ψηφιακό πορτοφόλι που θα απλοποιήσει τη ζωή του».

Ως προς την ηλεκτρονική υπογραφή, ο κ. Χατζηζαχαρίας σημείωση ότι η ανάδοχος εταιρία, η οποία έχει συμβληθεί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ετοιμάσει και παρέχει για τους Κύπριους πολίτες την εν λόγω υπηρεσία έναντι αντιτίμου. Η ηλεκτρονική υπογραφή, όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός, δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να υπογράφει ψηφιακά απαλλάσσοντάς τον έτσι από την υποχρέωση της φυσικής παρουσίας σε οποιονδήποτε χώρο με σκοπό να εξασφαλιστεί το γνήσιο της υπογραφής.

«Το εργαλείο αυτό είναι σήμερα διαθέσιμο, όμως ως Υφυπουργείο ξεκινήσαμε μια συζήτηση σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και μαζί με την ανάδοχο εταιρεία ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη τιμή και να μειώσουμε το κόστος που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι». Όπως είπε, σήμερα το κόστος αυτό ανέρχεται σε €50 το χρόνο ανά πολίτη με σύμβαση τριών ετών.

«Έχω προτείνει το κόστος για την εν λόγω υπηρεσία να το αναλάβει το κράτος. Είναι μια υπηρεσία που θα απλοποιήσει τη ζωή του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να ενσωματωθεί η ηλεκτρονική υπογραφή στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι».