H ανάπτυξη υποδομών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα κυπριακά λιμάνια, μέχρι το 2030, απασχόλησε συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας του Δήμου Λεμεσού, την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της DP World Limassol, διαχειρίστριας του τερματικού γενικού φορτίου και κρουαζιέρων, στο λιμάνι Λεμεσού, η συζήτησε επικεντρώθηκε γύρω από την ανάπτυξη παράκτιων σταθμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους λιμένες της χώρας, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την ανάπτυξη επαρκών υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (AFIR), ο οποίος αποτελεί μέρος της δέσμης νομοθετικών μέτρων «Fit for 55» και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2030.

O νέος κανονισμός, προστίθεται, θέτει υποχρεωτικούς στόχους σε σχέση με την από ξηράς παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε θαλάσσιους λιμένες, προβλέποντας μεταξύ άλλων όπως τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα επιβατικά πλοία, που παραμένουν πέραν των δύο ωρών σε μεγάλους λιμένες της ΕΕ, θα πρέπει να συνδέονται με το σύστημα ηλεκτροδότησης, εκτός και αν χρησιμοποιούν άλλη τεχνολογία μηδενικών εκπομπών.

Σημειώνεται δε ότι οι υπηρεσίες της DP World Limassol περιλαμβάνουν εξυπηρέτηση επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων (Ro-Ro), υπηρεσίες αποθήκευσης, θαλάσσιες υπηρεσίες και εξυπηρέτηση σκαφών πολλαπλών χρήσεων, ενώ η εταιρεία προσφέρει και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Όπως ανέφερε ο  Διευθύνων Σύμβουλος της DP World Limassol, Simon Pitout, «ως ένας παγκόσμιος οργανισμός με εμπειρία στη λειτουργία χερσαίων σταθμών ηλεκτροδότησης ελλιμενιζόμενων πλοίων, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας, καθώς και να επενδύσουμε σε υποδομές παράκτιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας τις ανάγκες των πλοίων που ελλιμενίζονται στο λιμάνι Λεμεσού».

«Καθώς το συγκεκριμένο εγχείρημα προϋποθέτει τη συνεργασία πολλαπλών φορέων, είμαστε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μιας πιο στενής συνεργασίας με την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωσή μας με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η DP World, έχοντας αναλάβει δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υιοθετεί ξεκάθαρη στρατηγική για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Η ανακοίνωση υποδεικνύει πως η εταιρεία υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις για τη μείωση των εκπομπών στο λιμάνι Λεμεσού, όπως η προώθηση έργου για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών με ισχύ 2,5MW εντός του τερματικού. Ταυτόχρονα, προστίθεται, η εταιρεία αναπτύσσει υποδομές για την εγκατάσταση χερσαίου σταθμού για την ηλεκτροδότηση των ελλιμενιζόμενων σκαφών παροχής θαλάσσιων υπηρεσιών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας καθώς και ακαδημαϊκοί.

ΚΥΠΕ