Συζητούν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής  για να εμπλέξουν και άλλους φορείς ως εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών, τομέας που υπάρχει μόνο ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την εκ νέου και ορθότερη εναρμόνιση με αριθμό πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να καθοριστεί ως αρμόδιος φορέας για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών οποιοσδήποτε φορέας που είναι αναγνωρισμένος ως φορέας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, αντί αποκλειστικά ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, όπως ισχύει σήμερα.

Η Βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου ζήτησε όπως μη διαφοροποιηθεί το νομοσχέδιο που διέπει τον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι Φορείς Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών θα περιορίζονται σε παράπονα μόνο από φυσικά πρόσωπα, η κ. Γεωργιάδου είπε ότι ο Φορέας δεν περιορίζεται μόνο σε παράπονα που προέρχονται μόνο από φυσικά πρόσωπα, αλλά δύναται να επιληφθεί παράπονα που προέρχονται και από νομικά πρόσωπα, καταδεικνύοντας έτσι ότι ο Φορέας έχει και μια άλλη δικαιοδοσία που δεν καλύπτεται από τους συγκεκριμένους Φορείς.

Επιπλέον, η κ. Γεωργιάδου αφού σημείωσε ότι από τον προϋπολογισμό του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης καλύπτεται μόνο η μισθοδοσία του Επιτρόπου και Βοηθού Επιτρόπου και πρόσθεσε ότι ο υπόλοιπος προϋπολογισμός του Φορέα καλύπτεται από τους χρηματοδότες που προέρχονται από τρεις τομείς, τραπεζικός, ασφαλιστικός και επενδυτικός.

Ανέφερε ότι η χρηματοδότηση γίνεται από τον υπολογισμό και την καταβολή της πάγιας ετήσιας εισφοράς που θα πρέπει να καταβάλει η κάθε χρηματοοικονομική επιχείρηση που προέρχεται από τους τρεις αυτούς τομείς και πρόσθεσε ότι από κάθε χρηματοοικονομική επιχείρηση κατατίθεται ένα συγκεκριμένο ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η λειτουργία του Φορέα.

Για παράδειγμα ανέφερε ότι το ανώτατο όριο που μπορείς να χρεώσεις για τις τράπεζες είναι 80.000 ευρώ και το κατώτατο 3.000 ευρώ.

Η κ. Γεωργιάδου δεσμεύτηκε εντός της Επιτροπής να προσκομίσει επιπρόσθετα στοιχεία σε σχέση με τα τέλη που καταβάλλουν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.