Την πιθανή παραδοξότητα να χρησιμοποιείται ενεργοβόρο μαζούτ για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο να τροφοδοτεί τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που θα κινούνται χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον, έθεσε η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών ανέφερε ότι για το μείγμα που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων θα ενημερώνεται η ΕΕ, η οποία προώθησε τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν ξεκαθάρισε η ενέργεια που θα χρησιμοποιείται για τη φόρτιση των οχημάτων.

Πάντως, η κ. Ατταλίδου υπέδειξε πως η Κύπρος εκλήθη να πληρώσει  εκατομμύρια ευρώ επειδή δεν πέτυχε τους στόχους που αφορούν την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκπρόσωποι εταιρειών πετρελαιοειδών καθώς και η ΟΕΒ έθεσαν θέμα να επιτραπεί η λειτουργία κάποιας μορφής μικρών καφέ στα οποία να μπορούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να πίνουν τον καφέ τους ή κάποιο ποτό, όσο αναμένουν να φορτιστεί το όχημα τους.

Μιλώντας εκ μέρους της Πετρολίνα ο κ. Ντίνος Λευκαρίτης, ανέφερε ότι με τα συστήματα που θα εγκατασταθούν, η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων θα κυμαίνεται στα 20 λεπτά.

Ο ίδιος ανέφερε, πως παρ’ όλον ότι η εταιρεία του εγκατέστησε ήδη ένα σημείο φόρτισης, δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει διότι αυτό θεωρείται παράνομο με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει τους σχετικούς κανονισμούς ώστε να καταστεί δυνατόν να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν τα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.