«Σίγουρα ποτέ δεν είχαμε υπάρξει σε τόσο κακή κατάσταση. Υπάρχει και μια κακή διοίκηση», δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι λόγω της θέσης στο Κυπριακό του Ερσίν Τατάρ κανείς δεν συναντιέται μαζί του. «Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγράφηκε επισήμως ότι η λύση δεν θα μπορούσε να είναι στη βάση δύο κρατών. Παρ’ ταύτα, αν ο Τατάρ ακόμα υποστηρίζει την αντίληψη λύσης στη βάση δύο κρατών, κανείς δεν συναντιέται μαζί του». 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Κίπρις Ποστασί, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι σχεδόν δεν υπάρχουν διεθνώς οι Τουρκοκύπριοι. «Σίγουρα θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου Τατάρ για να υπάρξει μια νέα εξέλιξη στο κυπριακό πρόβλημα».

Ο κ. Ταλάτ είπε επίσης ότι δεν αναμένεται να κάνει κάποιον ελιγμό η Τουρκία στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση η Τουρκία θα εισέλθει σε σοβαρό στρίμωγμα», αναφέροντας ότι δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει ξένες επενδύσεις.

«Για την οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, δημοκρατία, κράτος δικαίου και λύση του Κυπριακού που είναι μια από τις πληγές της Τουρκίας που αιμορραγούν. Αυτή η πληγή είχε επουλωθεί για μακρό χρονικό διάστημα. Η Τουρκία είχε αθωωθεί στον κόσμο στο Κυπριακό από την περίοδο του Σχεδίου Ανάν μέχρι τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα».

Αναφέροντας ότι στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού πήγαμε πιο πίσω ακόμα και από την περίοδο του Ραούφ Ντενκτάς, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σημείωσε: «Ο Ντενκτάς συνομιλούσε. Δεν έλεγε ‘δεν συνομιλώ, αν δεν αναγνωρίσετε τα δύο κράτη’. Ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι».   

ΚΥΠΕ