Τον ίδιο σκοπό έχουν κυβερνητικό νομοσχέδιο και πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με τα οποία μειώνεται η έκτακτη εισφορά για την άμυνα από το 30% στο 17%, ωστόσο ο ΔΗΣΥ ζητά η ρύθμιση να επέλθει μέσω του δικού του νομοθετήματος, το οποίο κατάθεσε μερικούς μήνες νωρίτερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως την πρόταση νόμου συνυπογράφουν ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους και ο Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τα δύο νομοθετήματα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλάς, διερωτήθηκε γιατί χρειάζεται το νομοσχέδιο, τη στιγμή, όπως είπε, που υπήρχε στη Βουλή κατατεθειμένη πρόταση νόμου. Όπως, είπε, το νομοσχέδιο είναι μόνο 2,5 γραμμές, επισημαίνοντας πως η μόνη διαφορά που έχει με την πρόταση νόμου είναι ένα «ν».

Σύμφωνα με τον κ. Κουλά, η Βουλή δεν πρέπει να απεμπολήσει τη δυνατότητα της να μειώνει φόρους, τονίζοντας πως για τον σκοπό αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, διερωτήθηκε εάν το νομοσχέδιο θα καλύψει ένα κενό στην πολιτική των τραπεζών, επισημαίνοντας πως το κράτος δίνει κίνητρα μόνο στους καταθέτες, σε μια περίοδο που υποστηρίζει πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε πως ελάχιστο θα είναι το κέρδος που θα έχουν οι καταθέτες από τη μείωση της φορολογίας. Κάλεσε το υπουργείο να τοποθετηθεί κατά πόσο λόγω της μείωσης του συγκεκριμένου φόρου θα μειωθούν οι δαπάνες για την άμυνα.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, είπε πως είναι προκλητικό να κατατεθεί νομοσχέδιο με το ίδιο λεκτικό της πρότασης νόμου.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών η Νάγια Συμεωνίδου, δήλωσε πως η μείωση της συγκεκριμένης φορολογίας θα συμβάλει άμεσα στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, θα ενισχύσει τις επενδυτικές δραστηριότητες και παράλληλα θα ενθαρρύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αποταμιεύουν χρήματα.

Επιπρόσθετα, είπε,  θα συμβάλει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Από τη μείωση της συγκεκριμένης φορολογίας το κράτος θα απωλέσει έσοδα ύψους €16 εκατ. ετησίως.