Κατέχει ηγετική θέση στο χώρο της επιστήμης, της μηχανικής και της τεχνολογίας το ΕΤΕΚ, είπε σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο  Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στην παρουσίαση του απολογισμού δράσης και οικονομικής δραστηριότητας του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) κατά την τριετία 2020 – 2023.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΤΕΚ, η φετινή τελετή τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και πραγματοποιήθηκε στην παρουσία Υπουργών, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, άλλων αξιωματούχων του κράτους, δεκάδων μελών του Επιμελητηρίου και πολιτών.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βαφεάδης, εξήρε το έργο που επιτελεί το ΕΤΕΚ, σημειώνοντας ότι «το Επιμελητήριο, κατέχει ηγετική θέση στο χώρο της επιστήμης, της μηχανικής και της τεχνολογίας, προσδίδοντας πρόσθετη αξία στον τόπο μας και διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στον κύπριο πολίτη, μέσα από έργα ανάπτυξης και υποδομής».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, στην ομιλία του, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην τριετία 2020-2023, ανέδειξε το σημαντικό και πολυσχιδές έργο του ΕΤΕΚ, τόσο προς την Πολιτεία και την κυπριακή κοινωνία, όσο και προς τα μέλη του.

Προστίθεται ότι ο κ. Κωνσταντή στάθηκε ιδιαίτερα στους τομείς της στεγαστικής πολιτικής και της προσιτής στέγης, της ενέργειας και των τεχνικών νομοθεσιών, αναφέροντας ενδελεχώς τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Επιμελητήριο.

Αναφέρεται επίσης πως στις 4 Νοεμβρίου 2023 θα διεξαχθούν εκλογές σε όλες τις επαρχίες για ανάδειξη των μελών του Γενικού Συμβουλίου και του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ για την τριετία 2023-2026.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της τελετής έγινε και η απονομή του Βραβείου Μηχανικής 2023.

Όπως αναφέρεται, το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 10,000 ευρώ, απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Άγγελο Φ. Σαββίδη, αρχιτέκτονα, για το έργο «CYPRUS PLANETARIUM» και στον Δρ. Λύσανδρο Τζιοβάνη, για το έργο «Λογισμικό Εργαλείο Βέλτιστης Δέσμευσης Μονάδων και Οικονομικής Κατανομής Φορτίου για το Ηλεκτρικό Σύστημα της Κύπρου».

Προστίθεται ότι τρεις άλλες συμμετοχές στο διαγωνισμό, έλαβαν εύφημο μνεία για τις προτάσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, έπαινο έλαβε η InoMob LTD (Δρ. Σωτήρης Πετρακίδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος) για το έργο «Μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου φυσικού αερίου και εικονικός αγωγός μεταφοράς», οι Σπύρος Θεοχαρίδης, Μιχάλης Φλωρίδης, Χαράλαμπος Αναστασίου, Ανδρέας Λιβέρα για το έργο «Προηγμένη πλατφόρμα iQ-THREE για την προληπτική και προγνωστική συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων» και το Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης Πανεπιστημίου Κύπρου για το έργο «Η Δημιουργία μίας Βιώσιμης και Έξυπνης Πανεπιστημιούπολης».

Σημειώνεται ότι κατά την τελετή, με ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, ανακηρύχθηκε ο Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος σε Επίτιμο Μέλος ΕΤΕΚ για τη συνολική του πορεία και προσφορά ως επιστήμονας μηχανικός.

Επίσης, αναφέρεται ότι τιμήθηκε για την πλούσια προσφορά και δράση του, το μέλος του Επιμελητηρίου και γεωλόγος, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Σημειώνεται ακόμη ότι μετά θάνατον τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στην αρχιτέκτονα, Κλέλια Πετρίδου, στον επιμετρητή ποσοτήτων, Άντη Χριστοφίδη και στον χημικό μηχανικό, Γιάννη Φεσά.