Την απόφαση να μη γίνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους έλαβαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Προεδρικό, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Chevron για αναθεώρηση της συμφωνίας ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, που υπεγράφη το 2019.

Της σύσκεψης με αντιπροσωπία ανωτάτου επιπέδου της Chevron προήδρευσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, παρουσία του υπουργού Ενέργειας και του Γενικού Εισαγγελέα.

Η αμερικανική εταιρεία είχε ενημερώσει για διπλό αίτημα για παράταση. Ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τετράμηνη παράταση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ώστε να αποφευχθεί το διαφαινόμενο ναυάγιο, και παράταση μερικών μηνών για την έναρξη της λεπτομερούς τεχνο-οικονομικής μελέτης (FEED) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Το συγκεκριμένο ορόσημο λήγει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει για την ώρα ενημέρωση για την απάντηση που δόθηκε στους Αμερικανούς. Υπήρχε ωστόσο πρόθεση για παράταση 2-3 εβδομάδων ως προς τη συνέχιση της διαβούλευσης και ενός – δύο μηνών για την έναρξη του FEED.