Τη λειτουργία του πρώτου Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στην Κύπρο ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξώντας να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό για καινοτόμες επιχειρήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τα έσοδα του Ταμείου θα προέλθουν από κρατική συνεισφορά ύψους €27,5 εκατ. αλλά και από επιστροφές χρηματοδοτικών εργαλείων παλαιότερων προγραμματικών περιόδων (JEREMIE), ενώ πρόσθετα €10 εκατ. θα συλλέξει από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές ο διαχειριστής του ταμείου, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών EE East VC, το οποίο επιλέγηκε από το EIF. Η χρηματοδότηση κεφαλαίου (equity funding) διαφέρει από τον δανεισμό, καθώς η χρηματοδότηση δίνεται έναντι της συμμετοχής στο κεφάλαιο μιας επιχείρησης.

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ταμείου, τόσο ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ σε μια από τις τελευταίες του παρουσίες ως επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας της ΕΕ, όσο και ο νέος Αντιπρόεδρος της τράπεζας Κυριάκος Κακουρής και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή τόνισαν τη σημασία της πρόσβασης των μικρών καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.

«Ο στόχος του κυπριακού ταμείου χρηματοδότησης κεφαλαίου είναι να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Χόγιερ, υπογραμμίζοντας πως η καινοτομία είναι η «επόμενη μεγάλη πρόκληση» για τον κόσμο και την Ευρώπη.

«Οι περισσότερες καινοτομίες προέρχονται από μικρές εταιρείες και είναι σημαντικό να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο, οι οποίες επιθυμούν να επιδιώξουν καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο ή και προϊόντα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή επεσήμανε πως παρά τα σημαντικά βήματα στο τομέα της καινοτομίας στην ΕΕ γενικότερα, οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις χρηματοδότησης λόγω του ριψοκίνδυνου χαρακτήρα των επιχειρήσεων αυτών.

«Το Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου έρχεται και σκοπεύει να καλύψει αυτό το χρηματοδοτικό κενό και είμαστε πολύ ευτυχείς για τη συμφωνία που υπογράψαμε πρόσφατα μεταξύ του EIF και του Διαχειριστή του Ταμείου», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κακουρής, πρώτος Κύπριος Αντιπρόεδρος στην ΕΤΕπ, υπογράμμισε την στήριξη που προσέφερε η ΕΤΕπ αλλά και ο Πρόεδρος της στην Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2013, και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, οι οποίοι βρίσκονται στους κεντρικούς στόχους της τράπεζας. Σημείωσε ότι ο ίδιος είναι πολύ ευτυχής για τη σύσταση του Ταμείου αν και αρχικά είχε αμφιβολίες για την ιδέα αυτή.

Εξάλλου, ο Νικόλας Παναγιωτόπουλος, Γενικός Γραμματέας του EIF, τόνισε πως το κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου αποτελεί μια πρωτοβουλία που αντανακλά δύο από τους βασικούς στόχους της ΕΤΕπ, την στήριξη καινοτόμων επιχειρηματιών και το κτίσιμο μιας περιφερειακής κουλτούρας για οικοσυστήματα επιχειρηματικών συμμετοχών.

«Οι μεγάλες επιτυχίες προέρχονται από μικρές ιδέες», τόνισε, υπενθυμίζοντας την συνεισφορά της ΕΤΕπ σε πετυχημένες επιχειρηματικές ιδέες τόσο σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης αλλά και της περιφέρειας.

Προσέλκυση €10 εκατ. από ιδιωτικά κεφάλαια, εξετάζονται επενδυτικές ευκαιρίες

Εξάλλου, εκ μέρους της EE East VC, ο Διαχειριστής του Ταμείου, Δημήτρης Ζόππος, είπε ότι ο ρόλος τους ως Διαχειριστές είναι η εμπορικοποίηση τεχνολογιών σε τομείς με προοπτικές υψηλής ανάπτυξης οι οποίες επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε διεθνείς αγορές.

Είπε ότι πέραν των €27,5 εκατ. το Ταμείο στοχεύει να αντλήσει άλλα €10 εκατ. από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, προσθέτοντας ότι μαζί με τον συνεργάτη του Γιάννη Ευτυχίου έχουν ήδη εξετάσει περίπου 100 επιχειρηματικές ευκαιρίες σε περίοδο έξι μηνών και πρόσθεσε ότι εξετάζονται επενδυτικές ευκαιρίες, όπως στον τομέα του ηλεκτρονικού του παιγνιδιού και τις τεχνολογίες υγείας.

«Η θέση μας είναι ότι η Κύπρος έχει αρκετή προοπτική να μετεξελιχθεί σε τεχνολογικό κέντρο», κατέληξε.

ΚΥΠΕ