Ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση του νέου παραλιακού μετώπου της Λάρνακας στον χώρο απ’ όπου μετακινήθηκαν οι πετρελαιοδεξαμενές, αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέχρι το τέλος του χρόνου το Τμήμα Θαλάσσιων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, θα προκηρύξει διαγωνισμό για τη μελέτη των αντιδιαβρωτικών έργων, που πρέπει να γίνουν, προκειμένου ν’ ανακτηθούν περίπου 60 μέτρα της παραλίας. Η μελέτη αναμένεται να έχει διάρκεια δύο χρόνων και ακολούθως θα γίνουν τα έργα, το κόστος των οποίων εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα €50 εκατ.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της περιοχής. Εμείς σε δύο χρόνια θα έχουμε έτοιμα έγγραφα προσφορών και μετά θα πιέσουμε για τη χρηματοδότηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου», ανέφερε στον «Φ», ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, υποδεικνύοντας πως στο κόστος θα συνεισφέρουν το κράτος, ο δήμος, καθώς και οι εταιρείες που προγραμματίζουν αναπτύξεις στην περιοχή. 

Για το θέμα έγινε πρόσφατα σύσκεψη και το Τμήμα Θαλάσσιων Έργων ενημέρωσε πως αναμένει οικολογική μελέτη από το Τμήμα Περιβάλλοντος, που κρίθηκε αναγκαία επειδή η περιοχή γειτνιάζει με τη λίμνη της Ορόκλινης, που προστατεύεται από το Δίκτυο Natura. Μόλις αποσταλεί η μελέτη θα περιληφθούν πρόνοιές της στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί.

Οι προκαταρκτικές μελέτες που έγιναν και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Περιοχής, έχουν καταδείξει πως λόγω της διάβρωσης προκύπτει η ανάγκη θωράκισης του μεγαλύτερου μέρους της παραλίας που έχει μήκος σχεδόν 3 χιλιόμετρα. Γι’ αυτόν τον λόγο τα αντιδιαβρωτικά έργα χαρακτηρίζονται ως έργα άμεσης προτεραιότητας. Το Σχέδιο Περιοχής προβλέπει τη δημιουργία επίχωσης και τη διαμόρφωση δημόσιου παραλιακού χώρου, ο οποίος μέσα από τον κατάλληλο σχεδιασμό θα παρέχει πέραν από την προστασία του παράκτιου χώρου και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πολυλειτουργικού πάρκου κατά μήκος της παραλίας, το οποίο θα προσφέρεται για πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί παραλιακή προκυμαία (Promenade), ενώ θα γίνει και διαμόρφωση των δρόμων πρωταρχικής σημασίας και του βασικού δευτερεύοντος οδικού δικτύου. Στη β΄ φάση των έργων θα γίνουν εργασίες για αναδιαμόρφωση της κοίτης του ποταμού Αρχάγγελου – Καμίτση και διαμόρφωση της οδού Ψηλορείτη, που θα μετατραπεί σε περιβαλλοντικό δρόμο. Στην γ΄ φάση, εξάλλου, περιλαμβάνονται έργα για ανάδειξη και προστασία υδατορεμάτων, δημιουργία δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων και σύνδεση τους με τη λίμνη της Ορόκλινης, το κέντρο πόλης και τον παραλιακό πεζόδρομο.

Αιτήσεις από ΕΚΟ και Πετρολίνα

Όπως όλα δείχνουν οι ιδιωτικές αναπτύξεις στην περιοχή θα ξεκινήσουν πριν τα δημόσια έργα. Οι δύο εταιρείες πετρελαιοειδών, που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή, έχουν ήδη καταθέσει στον Δήμο Λάρνακας τα master plans τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν πολεοδομικές άδειες. Ενώπιον του δήμου υπάρχουν και αιτήσεις από Ισραηλινούς για πολυώροφα κτήρια στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. «Τα δημόσια έργα που προγραμματίζονται στην περιοχή, δεν είναι προϋπόθεση για την έναρξη των ιδιωτικών αναπτύξεων», ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας, σημειώνοντας πως θα ληφθούν υπόψη τα αντιδιαβρωτικά έργα και οι αδειοδοτήσεις θα γίνονται παράλληλα.

Σημειώνεται πως μέχρι τις αρχές του 2024 αναμένεται να έχουν αποξηλωθεί και οι εγκαταστάσεις υγραερίου στην περιοχή, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο καθαρισμός του εδάφους από τις ιδιωτικές εταιρείες πετρελαιοειδών.