Μετά τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, κατέληξαν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα σύγκρισης των τιμών των προϊόντων e-kalathi.

Συγκεκριμένα τα βρήκαν για τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στην πλατφόρμα, για τον ετήσιο κύκλο εργασιών που πρέπει να έχουν καθώς και για τα είδη των προϊόντων στα οποία θα γίνεται η σύγκριση των τιμών. Αναλυτικά, αποφασίστηκε όπως οι επιχειρήσεις που θα έχουν την υποχρέωση να αναρτούν τις τιμές των προϊόντων στο e-kalathi θα είναι αρχικά μόνο οι υπεραγορές, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Κατά τις τελευταίες συνεδρίες της επιτροπής υπήρχαν εισηγήσεις για συμπερίληψη τόσο των φούρνων όσο και των περιπτέρων, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό. Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του  ετήσιου κύκλου εργασιών των υπεραγορών στα €5 εκατ. αντί στα €2 εκατ. που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

 Υπενθυμίζεται πως στο προσχέδιο του νομοσχέδιου προέβλεπε πως οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έπρεπε να είχαν κύκλο εργασιών €8 εκατ. Ουσιαστικά και η συγκεκριμένη πρόνοια αποτελεί ένα συμβιβασμό. Επιπρόσθετα, λήφθηκε απόφαση όπως τα προϊόντα για τα οποία θα γίνεται σύγκριση των τιμών θα πρέπει να έχουν την ίδια ταυτότητα και κωδικό. Δηλαδή, θα πρέπει να συγκρίνονται τα ίδια προϊόντα που έχουν την ίδια χώρα προέλευσης. Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο η σύγκριση των τιμών θα γινόταν βάση της ονομασίας των προϊόντων τα οποία θα καθορίζονται με διάταγμα του υπουργού Ενέργειας .

Αρχή με 350 προϊόντα

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι σε πρώτο στάδιο στο e-kalathi θα ενταχθούν 350 προϊόντα, τα οποία χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες και θα αφορούν τρόφιμα, βρεφικά είδη και είδη οικιακής χρήσης. Συγκεκριμένα στην πρώτη κατηγορία θα περιληφθεί η πλειοψηφία των τροφίμων που είναι αναγκαία για τα νοικοκυριά, όπως είναι  γάλα, τυρί, γιαούρτι, ψωμί, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ζάχαρη, καφές, όσπρια,  κρέας, αυγά, λαχανικά, φρούτα, χυμοί κλπ.

Στην κατηγορία βρεφικά είδη θα περιληφθούν τα εξής προϊόντα: βρεφικές πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες και γάλα για βρέφη . Στην κατηγορία είδη οικιακής χρήσης, θα περιλαμβάνονται είδη καθαρισμού, απορρυπαντικά, πλυντηρίου, υγρό πιάτων, χαρτί κουζίνας και υγείας, οδοντόκρεμες, σαμπουάν. Στόχος των μελών της επιτροπής Εμπορίου είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχέδιου και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από κλείσιμο της για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μετά το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης παίρνοντας το λόγο,  δήλωσε πως το e- kalathi με βάση τις εισηγήσεις θα επικεντρώνεται στην αξία των προϊόντων, με αποτέλεσμα προϊόντα των κυπριακών εταιρειών, τα οποία είναι πιο ακριβά λόγω κόστους παραγωγής να μην επιλέγονται από τους καταναλωτές. Τόνισε ότι τις ρυθμίσεις που προωθούνται καταδικάζονται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ανακοινώνοντας πως θα καταθέσει τροπολογία.

Κομματικές τοποθετήσεις

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε πως το e- kalathi με βάση τις εισηγήσεις θα επικεντρώνεται στην αξία των προϊόντων, με αποτέλεσμα τα προϊόντα των κυπριακών εταιρειών, τα οποία είναι πιο ακριβά λόγω κόστους παραγωγής να μην επιλέγονται από τους καταναλωτές. Από την πλευρά του βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε πως το κόμμα του μετέφερε τις θέσεις του σε τρία ζητήματα τα οποία ήταν ανοιχτά, τα οποία έγιναν ομόφωνα αποδεκτά ώστε να προχωρήσει  το νομοσχέδιο. Όπως είπε το e-kalathi θα αφορά μόνο τις υπεραγορές, επισημαίνοντας πως σε αυτή τη φάση δεν θα εφαρμοστεί για τις φρουταρίες, τους φούρνους και περίπτερα, για να μη δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και να υπάρχει σύγκριση μεταξύ εμπορευόμενων της ίδιας δυναμικής.