Περίπου 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €250χιλ. θα μπορούν από τις 4 Δεκεμβρίου να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες του κυβερνητικού σχεδίου «ενοίκιο έναντι δόσης».

Με το νέο αυτό σχέδιο, οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα μετατρέπονται σε ενοικιαστές, αφού η κυριότητα της κατοικίας τους θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, θα διαγράφεται το δάνειό τους, πέραν της αξίας της εξασφάλισης και το κράτος θα καταβάλλει το ενοίκιο για περίοδο 14 ετών, με δικαίωμα επαναγοράς από τον αρχικό ιδιοκτήτη μετά την πάροδο πέντε ετών σε προνομιακή τιμή.

Το σχέδιο θα είναι ανοικτό για υποβολή αίτησης συμμετοχής για περίοδο εννέα μηνών. Σε ομιλία του, κατά τη συνέντευξη Τύπου κατά τη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός τόνισε πως το σχέδιο «ενοίκιο έναντι δόσης συμπληρώνει το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», αλλά συμπληρώνει και όποιο κενό από τα υφιστάμενα σχέδια που λειτουργούν.

Το θέμα είναι πόσοι ευάλωτοι δανειολήπτες θα επιλέξουν το νέο κυβερνητικό σχέδιο. Ο Λάμπρος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του δ.σ της ΚΕΔΙΠΕΣ, κατά την παρουσίαση του σχεδίου ανέφερε ότι ανκαι οι δυνητικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 2.500, θα υπάρξει συμμετοχή του ενός τρίτου των επιλέξιμων σύμφωνα με την εκτίμησή του, κρίνοντας στη βάση του ποσοστού επιτυχίας των προηγούμενων σχεδίων. Σημείωσε ωστόσο ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και στο σενάριο που υπάρχει συμμετοχή από όλους τους δυνητικούς δικαιούχους.

Ο Σταύρος Ιακώβου, διευθυντής λειτουργικών και διοικητικών εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο οποίος παρουσίασε τις γενικές πρόνοιες του σχεδίου, είπε ότι το σημαντικό είναι οι δανειολήπτες να μην θυματοποιήσουν τους εαυτούς τους, διότι αν επιλέξουν να παραμείνουν εκτός του σχεδίου σίγουρα η όποια λύση τους προσφερθεί στη συνέχεια δεν θα είναι ευνοϊκότερη του σχεδίου αυτού.

Ως προς το κατά πόσο με αυτό το σχέδιο θα αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το πακέτο ολόκληρο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση «έχει τη δυνατότητα να καταδείξει και αυτή την κατηγορία δανειοληπτών».

«Ο βασικός και αντικειμενικός σκοπός του σχεδίου είναι η προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών με πλήρη διακανονισμό του δανείου τους, το οποίο εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία τους», είπε, απευθύνοντας κάλεσμα στις ευάλωτες ομάδες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους προσφέρεται «η οποία κρίνουμε ότι αποτελεί μια διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παντελή, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, υπενθύμισε ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ είχε δυνητικούς δικαιούχους 13.000, ενώ όπως όλοι ξέρουμε ήταν πολύ πιο πενιχρό το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί. «Άρα θεωρητικά όλοι οι υπόλοιποι κρίνονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές για να μην ενδιαφερθούν να επωφεληθούν από το σχέδιο», συμπλήρωσε.