Όσοι είχαν επιρροή και επέλεγαν φιλέτα κρατικής γης, τα οποία νοίκιαζαν, πρέπει να τα ξεχάσουν αν ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου σταθεί στον λόγο του και καταθέσει νομοσχέδιο, το οποίο θα προνοεί δημοσίευση των κρατικών τεμαχίων που είναι προς διάθεση. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πρόνοια για ζήτηση προσφορών από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται.

Σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Εσωτερικών ενώπιον της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών για το έτος 2024.

Απαντώντας σε σχετική αναφορά του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, ότι υπάρχει ακόμη και περίπτωση κατά την οποία κάποιος νοίκιασε κρατική γη έναντι €5.000 και την οποία στη συνέχεια υπενοικίαζε έναντι €130.000, ο κ. Ιωάννου, ανέφερε ότι τέτοια κρούσματα εντοπίστηκαν και από το ίδιο το υπουργείο.

Θέση μου, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι ότι τουλάχιστον τα εμπορικά κρατικά τεμάχια γης θα μπορούσαν να νοικιάζονται σε ψηλότερη τιμή ακόμη και από την αγοραία αξία τους. Συζητάμε με τη Νομική Υπηρεσία την αλλαγή των κριτηρίων διάθεσης κρατικής γης. Για παράδειγμα, τα εμπορικά τεμάχια θα μπαίνουν στη διαδικασία πλειοδοσίας ώστε η διαχείριση τους να ανατίθενται σε όποιον προσφέρει περισσότερα, κάτι το οποίο σημαίνει πως το ενοίκιο θα είναι ψηλότερο και από το αγοραίο.

Όπως είπε, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών το συντομότερο δυνατόν.

Όπως είναι γνωστό, ο Γενικός Ελεγκτής είχε υποδείξει πως ακόμη και τεράστιες παραθαλάσσιες εκτάσεις γης, περιλαμβανομένων και κάποιων από τις πιο γνωστές και πλέον πολυσύχναστες νοικιάστηκαν όχι στο αγοραίο ενοίκιο (κάτι το οποίο θα είχε κάποια λογική πριν 40-50 χρόνια όταν έγινε η συμφωνία) αλλά πολύ χαμηλότερα. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, πολλές από τις πράξεις αυτές εξυπηρετούσαν μόνο τους ενοικιαστές εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Σημειώνεται επίσης, πως υπενοικιάσεις παρατηρούνται και σε βιομηχανικές ζώνες ενώ το ίδιο φαινόμενο διαπιστώθηκε και με την εκμετάλλευση τουρκοκυπριακών περιουσιών.