Οι πρόσθετες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2024 ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβουλίου φαίνεται να αφορούν και τις ρυθμίσεις που προωθούνται για επιτάχυνση της ανέλιξης των χαμηλόμισθων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου αν και για το θέμα εκκρεμεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 31 Οκτωβρίου μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ.

Για το θέμα οι δύο πλευρές αναμένεται όπως γράψαμε ξανά να συναντηθούν εκ νέου σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών χωρίς να αποκλείεται η συζήτηση να χρειαστεί να συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα.  

Πάντως ενόψει της σημερινής νέας συνάντησης που δημοσιοποίησαν και επίσημα χθες με κοινή τους ανακοίνωση οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ,  η  Ομάδα Πρωτοβουλίας των Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων αποφάσισε να μην προχωρήσει αυτήν την εβδομάδα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως είχε εξαγγείλει προ μερικών ημερών. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός πως η ανακοίνωση για αναστολή των μέτρων προήλθε από το νεοσύστατο Κλαδικό Συμβούλιο  Γραμματειακού Προσωπικού και Γραφειακού Προσωπικού της συντεχνίας Ισότητας. Όπως ανακοινώθηκε από πλευράς Ισότητας «κατόπιν παρέμβασης και διαβεβαιώσεων από πολιτικούς παράγοντες ότι το όλο θέμα θα διευθετηθεί εντός της τρέχουσας βδομάδας, έχουμε αποφασίσει να αναστείλουμε τα απεργιακά μέτρα μέχρι τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023. Επισημαίνεται ότι είναι η τελευταία φορά αναστολής των μέτρων. Σε περίπτωση μη διευθέτησης του θέματος, τη Δευτέρα και την Τρίτη, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2023, θα κατέλθουμε σε 48ωρη απεργία».

Για το θέμα των χαμηλόμισθων οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ επιβεβαιώνοντας χθες πως η συζήτηση για τη συμφωνία της 31ης Οκτωβρίου θα συνεχιστεί σήμερα κάλεσαν όπως αναμενόταν τα μέλη τους και τους εργαζομένους γενικότερα να μην συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε απεργίες έχουν ανακοινωθεί. Στην ανακοίνωση του οι τρεις συντεχνίες επαναλαμβάνουν ότι το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει τεθεί ως προτεραιότητά τους, προσθέτοντας πως προσδοκία αλλά και απαίτησή τους είναι να υπογραφεί η συμφωνία ώστε να ενσωματωθεί στους προωθούμενους προϋπολογισμούς του 2024. Υποδεικνύουν δε πως η συμπερίληψη της συνεχόμενης υπηρεσίας στην κλίμακα Α1 σε ίδια καθήκοντα είναι προϋπόθεση και οποιαδήποτε προσπάθεια να μην συμπεριληφθεί δεν είναι αποδεκτή αλλά και ότι η διεργασία του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να τύχει  συμπερίληψης στους προωθούμενους προϋπολογισμούς του 2024.  

Τέλος, οι τρεις συντεχνίες  δηλώνουν  ότι προσβλέπουν σε  υπογραφή συμφωνίας τις επόμενες μέρες προκειμένου να μην υπάρξει εργατική κρίση από τη στιγμή που και η διακηρυγμένη πολιτική δέσμευση του ΠτΔ, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών είναι, όπως υποστηρίζουν, η μισθοδοτική επίλυση, κατά προτεραιότητα μάλιστα, ζητημάτων, που σχετίζονται με τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.