Σύσκεψη κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία των ερευνών και ανακρίσεων σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ σε Ρώσους ολιγάρχες, πραγματοποιήθηκε χθες στη Νομική Υπηρεσία.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη έγινε καθοδήγηση των ανακριτών για τις υποθέσεις που έχουν ανοικτές για τα περαιτέρω βήματα και δόθηκαν οδηγίες για ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Για δυο υποθέσεις οι φάκελοι των οποίων βρίσκονταν ήδη στη Νομική Υπηρεσία αφού οι έρευνες είχαν ολοκληρωθεί, δόθηκαν οδηγίες για συμπληρωματικές εξετάσεις και να επιστραφούν το συντομότερο ώστε να ληφθεί οριστική απόφαση κατά πόσον θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ενώπιον της Αστυνομίας εκκρεμούν προς εξέταση 30 υποθέσεις παραβίασης των κυρώσεων, ορισμένες εκ των οποίων πολύ σοβαρές αφού αφορούν τη μεταφορά τεράστιων κεφαλαίων εκτός Κύπρου, ενώ είχε ληφθεί απόφαση για μπλοκάρισμά τους. Μεταξύ αυτών που ερευνάται είναι και του δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη Αλεξέι Μορντάσοφ, με τις έρευνες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», χθες δόθηκαν οδηγίες για συνέχιση των ερευνών και εξασφάλιση στοιχείων, ενώ αναμένεται τώρα και η εμπλοκή σ’ αυτές του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων από το FBI οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο μετά από αίτημα του ίδιου το Προέδρου Χριστοδουλίδη για να συνδράμουν στις έρευνες.

Χθες πάντως, οι πράκτορες του FBI δεν παρακάθισαν στη σύσκεψη προφανώς γιατί ακόμα ετοιμάζονται οι όροι εντολής τους καθώς και ο τρόπος για να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα. Επειδή πρόκειται για ειδικούς από ξένη χώρα, χρειάζεται ειδική ρύθμιση και δεν θεωρείται ότι έχουν δικαίωμα ανάκρισης ή λήψης καταθέσεων, αλλά για υποβοήθηση των ερευνών.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, οι εμπειρογνώμονες θα έχουν συγκεκριμένους όρους εντολής και πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Μόλις υπογράψουν τα συμβόλαιά τους θα πιάσουν δουλειά. Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ήρθαν προχθές στην Κύπρο και θα εμπλακούν στις έρευνες για τις αποκαλύψεις των Cyprus Confidential, θέματα που έχουν σχέση με παραβιάσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι Αμερικανοί ειδικοί, πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, θα ενταχθούν στην ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας και θα υπάγονται σε αυτήν. «Δεν θα είναι κάτι παράλληλο ή ανεξάρτητο Σώμα, άρα δεν θα λειτουργούν αυτόνομα σε ένα δικό τους θεσμικό πλαίσιο», διευκρίνισε.