Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, που υπήρχαν ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της εφαρμογής e-kalathi, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων, έτσι ώστε να επιλέγουν τις υπεραγορές οι οποίες τα πωλούν σε πιο χαμηλές τιμές.

 Το e-kalathi θα εφαρμόζεται μόνο στις υπεραγορές, παρόλο που κατά τις συζητήσεις είχαν τεθεί εισηγήσεις για συμπερίληψη των περιπτέρων και των φούρνων. Επίσης, θα καλύπτει τις υπεραγορές που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από €5 εκατ. αντί πάνω από €2 εκατ. που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο e-καλάθι και για τα οποία θα γίνεται σύγκριση τιμών θα πρέπει να έχουν τον ίδιο κωδικό προϊόντος (barcode).   O βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, είπε πως το κόμμα του είναι υπέρ της διαφάνειας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας δήλωσε πως η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν θα κτυπήσει την ακρίβεια αλλά θα συμβάλει στη διαφάνεια και στην προστασία  των δικαιωμάτων καταναλωτών. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, δήλωσε πως το –kalathi είναι ένα εργαλείο διαφάνειας και ενημέρωσης των πολιτών το οποίο θα ενισχύσει τον υγιή ανταγωνισμό. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε πως είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει τους καταναλωτές, τονίζοντας πως εάν στην πράξη διαφανεί πως αποδίδει τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί για τους φούρνους και τα περίπτερα.

Το Υπουργείο Εμπορίου χαιρετίζει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το «e-kalathi»

Τη ψήφιση την Παρασκευή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, του νομοσχεδίου με τίτλο «ο περί Καταγραφής και Παρακολούθησης Τιμών Λιανικής Πώλησης Προϊόντων Νόμος του 2023», που θα αποτελέσει τη βάση για την εφαρμογή της Ψηφιακής Πλατφόρμας «e-kalathi», χαιρετίζει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Σε ανακοίνωση, το Υπουργείο Εμπορίου διαβεβαιώνει ότι οι διαδικασίες ετοιμασίας της Ψηφιακής Πλατφόρμας «e-kalathi» «θα προωθηθούν τάχιστα από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2024».

«H ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και εντάσσεται στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της Κυβέρνησης για στήριξη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και περιόδους εξωγενών κρίσεων που επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη και τα γενικότερα συμφέροντα των καταναλωτών», υπογραμμίζει.

Το Υπουργείο θεωρεί ότι η Ψηφιακή Πλατφόρμα «e-kalathi» θα παρέχει στον καταναλωτή «την αναγκαία διαφάνεια και άμεση πληροφόρηση, σε καθημερινή βάση, για τις τιμές σημαντικών προϊόντων για ένα νοικοκυριό, καθώς και τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών και δημιουργίας καλαθιού αγορών με τις πιο συμφέρουσες και οικονομικές επιλογές».

Τέλος, το Υπουργείο ευχαριστεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα «για τη στήριξή τους στην πολύμηνη προσπάθεια έγκρισης του νομοθετικού αυτού πλαισίου, όπως και για την αγαστή συνεργασία στην προώθηση και εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στην προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών».