Σε μια πρώτη ομαδοποίηση των κομματικών τροπολογιών επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 προχώρησαν χθες τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Τα κόμματα κατέθεσαν πέραν των 170 τροπολογιών, με τις οποίες αποκόπτονται και σταυρώνονται (δεσμεύονται) κονδύλια, ενώ για κάποιες πιστώσεις θα προστίθεται ένθεση σημείωση να ενημερώνεται το Κοινοβούλιο πριν την εκταμίευσή τους. Φέτος έχουν διαφοροποιηθεί κάπως οι ρόλοι των κομμάτων, καθώς πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Τα προηγούμενα χρόνια, ο ΔΗΣΥ βρισκόταν στην Κυβέρνηση και δεν κατάθετε τροπολογίες, ενώ ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ στην αντιπολίτευση και κατέθεταν πλήθος τροπολογιών.

Στον προϋπολογισμό του 2024 σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν καταθέσει τροπολογίες, έτσι ώστε κάθε βήμα της Κυβέρνησης να είναι υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου.

Από μια πρώτη ανάγνωση των δεκάδων τροπολογιών δεν φαίνεται να κρύβονται εκπλήξεις, καθώς αφορούν ως συνήθως αποκοπή κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες, την εκπαίδευση προσωπικού, συνέδρια, σεμινάρια, καθώς και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις έρευνες. Μέχρι την Πέμπτη τα κόμματα θα καθορίσουν το ύψος του ποσοστού των συγκεκριμένων κονδυλίων και παράλληλα θα γίνει ενοποίηση των τροπολογιών, οι οποίες όπως είναι αναμενόμενο θα μειωθούν σε αριθμό.

Για άλλη μια χρονιά ψαλίδι θα μπει και στα κονδύλια για τις αποκρατικοποίησεις, ενώ θα επιχειρηθεί να σταυρωθούν τα κονδύλια σε σχέση με τους συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις πιστώσεις για την αγορά και την ενοικίαση κτηρίων, για τον Ακάμα, για τη συμφωνική ορχήστρα κλπ.

Ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει μόνο δύο τροπολογίες, που προβλέπουν δέσμευση κονδυλίων που αφορούν την αγορά υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα και για ενημέρωση για τις δαπάνες διαφώτισης, προβολής, οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας.

Το ΑΚΕΛ υπέβαλε 54 τροπολογίες. Από αυτές ξεχωρίζουν το σταύρωμα των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών, το οποίο στον φετινό προϋπολογισμό δεν είχε δεσμευθεί. Επίσης, θα περιλάβει και ένθεση σημείωση, με την οποία θα απαγορεύεται η πρόσληψη προσωπικού για να καλύπτει μόνιμες ανάγκες.

Το ΔΗΚΟ κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες, με τις οποίες μεταξύ άλλων αποκόπτεται το κονδύλι για την αγορά χαρτικής ύλης, ενώ ζητά ενημέρωση για τα κονδύλια που αφορούν τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων σε ξενοδοχεία.

Το ΕΛΑΜ υπέβαλε 28 τροπολογίες, με τις οποίες μεταξύ άλλων προτείνει αποκοπή όλων των πιστώσεων για τους μετανάστες.

Η ΕΔΕΚ κατάθεσε έξι τροπολογίες, με τις οποίες θα ενημερώνεται η αρμόδια επιτροπή για την αγορά υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αλλά και για τους μετανάστες.

Οκτώ τροπολογίες κατάθεσε η ΔΗΠΑ, με τις οποίες μεταξύ αλλων ζητείται ενημέρωση για την αγορά οχημάτων στο δημόσιο και οχημάτων για αξιωματούχους.

Οι Οικολόγοι κατέθεσαν 68 τροπολογίες, με τις οποίες σταυρώνουν επιδόματα, ενώ αποκόπτουν δαπάνες για την υλοποίηση δρόμων.