Ελέγξετε τις οικοδομές σας, μέσω μηχανικών, προτού θρηνήσουμε θύματα. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το ΕΤΕΚ στους ιδιοκτήτες κτηρίων, με αφορμή τη σημερινή πτώση μπαλκονιών στη Λεμεσό.

Το ΕΤΕΚ υπογραμμίζει πως βρισκόμαστε, εκ νέου, στο σημείο μηδέν για τη λήψη μέτρων για την αποφυγή τέτοιων συμβάντων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Πρέπει καταρχάς, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Επιμελητήριο, να αναγνωρίσουμε πως έχουμε ένα κτηριακό απόθεμα που είναι εν πολλοίς γερασμένο και ταυτόχρονα ασυντήρητο. Η παντελής έλλειψη κουλτούρας συντήρησης των κτηρίων που παρατηρείται στη χώρα μας δεν μπορεί παρά να εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα στα κτήρια αυτά.

Στην ανακοίνωση του ΕΤΕΚ καταγράφονται και τα ακόλουθα: Ταυτόχρονα και όπως διαπιστώνουμε από τα αυξανόμενα περιστατικά κατάρρευσης τμημάτων κτηρίων, η απουσία συντήρησης μπορεί να έχει τραγικές επιπτώσεις για τους χρήστες μιας οικοδομής αλλά και τους διερχομένους.

Με αυτό το δεδομένο, πρέπει, συνεχίζει το ΕΤΕΚ, να προχωρήσουμε αμέσως στη θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης κτηρίων. Μια τέτοια ρύθμιση θα διασφαλίσει πως τα κτήρια επιθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνεπώς πως τυχόν εμφανή βλάβες και φθορές αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Επειδή, ωστόσο, ο χρόνος για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει πλέον εκλείψει, το ΕΤΕΚ καλεί τους ιδιοκτήτες οικοδομών, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη να διατηρούν τις οικοδομές τους σε κατάσταση που να μην είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια να προχωρήσουν στην επιθεώρηση των οικοδομών τους από καταρτισμένους μελετητές και να προβούν σε εργασίες επιδιόρθωσης και συντήρησης όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες. Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως τυχόν επεμβάσεις σε κτήρια θα πρέπει να γίνονται υπό την μελέτη και επίβλεψη μελετητών.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο καλεί τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στα απαραίτητα μέτρα για διασφάλιση της άρσης επικινδυνότητας οικοδομών που εμπίπτουν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους καθώς και την πολιτεία να τροχοδρομήσει άμεσα τις απαιτούμενες ενέργειες για θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων.