Αν διαβάσει κάποιος τις προβλέψεις που έγιναν στο τέλος του 2022 για την πορεία του 2023 θα διαπιστώσει ότι σχεδόν δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμηση των ειδικών για την οικονομία. Η στήλη, με τη βοήθεια γνωστών αστρολόγων που ήθελαν για ευνόητους λόγους να παραμείνουν ανώνυμοι, θα επιχειρήσει να προβλέψει τι θα δούμε και θα ζήσουμε τη νέα χρονιά στην κυπριακή οικονομία.

Ιανουάριος 2024

Φορολογικά κίνητρα για καφέ και σοκολάτα

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, εμφανίζεται με ένα χαμόγελο πιο γλυκό και από σοκολατάκι και ανακοινώνει με συγκίνηση τα νέα φορολογικά κίνητρα για τις εταιρείες που αγαπούν να δημιουργούν χαρά στον κόσμο, μέσω της παραγωγής καφέ και σοκολάτας.

«Σύμφωνα με έρευνες πανεπιστημίων που, για ευνόητους λόγους προτιμώ να κρατήσω μυστικές, ανακαλύψαμε πως η παραγωγή σοκολάτας είναι η πιο γλυκιά λύση για την αύξηση των χαμόγελων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ένα χαμόγελο δεν μπορεί παρά να είναι καλό για την οικονομία», τόνισε εμφανώς συγκινημένος. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, υπογράμμισε με χαρούμενο ύφος [ως «όσον αφορά τον καφέ, άλλες έρευνες δείχνουν ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να ξυπνήσει η οικονομία από τον ύπνο της ύφεσης. Άρα, θα λέγαμε ότι αυτές οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι η δόση καφεΐνης που σήμερα χρειαζόμαστε», κατέληξε.

Φεβρουάριος 2024

Πλακάτ της ΟΕΒ στο Προεδρικό

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ανακοινώνει την απόφαση της Κυβέρνησης για καταβολή του 100% της ΑΤΑ, αρχής γενομένης από το 2025 και την αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού στα €1.300.

Την επόμενη μέρα, 45 άτομα, κρατώντας πλακάτ της ΟΕΒ, εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία έξω από τον Προεδρικό, με τον γενικό διευθυντή της Ομοσπονδίας Μιχάλη Αντωνίου να παραδίδει τα κλειδιά των επιχειρήσεων στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προεδρικού Βίκτωρα Παπαδόπουλο και να τονίζει ότι πλέον η κυβέρνηση κρατικοποίησε και τον ιδιωτικό τομέα.

Μάρτιος 2024

Ο σκύλος του Προέδρου

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε γραπτή ανακοίνωση εκφράζει τη δυσφορία της υπηρεσίας του για το γεγονός ότι ο προεδρικός σκύλος Ζάϊρο μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο από αυτοκίνητο της φρουράς του Νίκου Χριστοδουλίδη και όχι από τον ίδιο. Διερωτήθηκε παράλληλα εάν η επιλογή του συγκεκριμένου κτηνιάτρου έγινε μέσω διαγωνισμού ή αν ήταν επιλογή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θα μπορούσατε να μας είχατε συμβουλευτεί για τη διαχείριση του θέματος, καθώς γνωρίζουμε και από κατοικίδια», υπογραμμίζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Απρίλιος 2024

Το ρομπότ του Χατζηζαχαρία

Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρία παρουσιάζει συγκινημένος σε συνέντευξη Τύπου το πρώτο ρομπότ που αγαπά πολύ τη μουσική, το οποίο μετονόμασε σε ροκμπότ. Προσφέροντας cookies στους προγραμματιστές που ήρθαν από 30 χώρες του εξωτερικού για να το δουν, αποκαλύπτει πως το 2025 θα παρουσιάσουν και το πρώτο ρομπότ που κοιμάται, το οποίο θα λέγεται zZz-bot!

Μάιος 2024

Κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ανακοινώνει νέα κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα τους. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι όπως το διαδίκτυο, γιατί είναι πάντα στην πρίζα, είναι καλά στις σχέσεις, διότι πάντα φροντίζουν για φόρτιση και ανεβάζουν την τάση για να περάσουν ένα λόφο. «Ετοιμαστείτε για ηλεκτρικές υπερβάσεις. Με αυτά τα κίνητρα, οι πολίτες θα έχουν περισσότερους λόγους να χαμογελάνε, καθώς φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα», κατέληξε.

Ιούνιος 2024

Η επιστροφή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοινώνει την επιστροφή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, καθώς όπως είπε η Κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στο διογκωμένο κατά 15% κρατικό μισθολόγιο. «Τα κρατικά έξοδα είναι όπως τη σαμπάνια στον κυπριακό γάμο. Αισιοδοξούμε πως με την επιστροφή του ΚΕΠ θα πληρώνουμε χωρίς καθυστερήσεις τις δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε.

Ο ΔΗΣΥ τονίζει πως θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν δεν δοθούν οι φάκελοι του κρατικού μισθολογίου στον Γενικό Ελεγκτή.

Ιούλιος 2024

Απευθείας πτήσεις Λάρνακα-Λας Βέγκας

Ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής ανακοινώνει με χαρά την επίτευξη συμφωνίας για απευθείας πτήσεις Λάρνακας-Λας Βέγκας από την εταιρεία Kouloheris Airlines.

Όλοι αναρωτιούνται: Πώς αλλιώς να συνδυάσουμε την τύχη μας στον τζόγο με την αίσθηση του Vegas; Το σχέδιο του κ. Κουμή είναι να παρέχει μία φθηνή εναλλακτική λύση για τους λάτρεις του τζόγου που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει πού να πετάξουν τα λεφτά τους.

Με το σύνθημα «Παίξε στον αέρα, παίξε στα καζίνο!» η Kouloheris Airlines σάς προσκαλεί να ζήσετε την αγωνία του τζόγου σε ύψος 30.000 ποδών! Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα. Έτσι, τα ξενοδοχεία στο Λας Βέγκας μπορούν να προσφέρουν πακέτα που περιλαμβάνουν και δωρεάν ζάρια για κάθε επισκέπτη.

Ο κ. Κουμής είναι βέβαιος ότι το εγχείρημα θα είναι βιώσιμο, καθώς δεκάδες χιλιάδες τζογαδόροι θα κατακλύσουν την πτήση. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην χάσετε και τα χαρτιά της επιστροφής σας, διαφορετικά, μπορεί να βρεθείτε να παίζετε με την τύχη σας για πολύ, πολύ καιρό!

Αύγουστος 2024: Παρουσιάζεται η ανακαίνιση του Προεδρικού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζει σε ζωντανή μετάδοση τη νέα εικόνα του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την ανακαίνιση του.

«Αγαπητοί συμπολίτες, σήμερα είμαι εδώ για να σας παρουσιάσω το ολοκαίνουργιο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο πλέον αντικατοπτρίζει το πνεύμα της εποχής μας. Αντικαταστήσαμε τα παλιά έπιπλα με σύγχρονα και λειτουργικά. Τώρα, στο γραφείο μου, υπάρχει και ειδικός χώρος για την αποθήκευση σνακ, επειδή ακόμα και ο Πρόεδρος πρέπει να ικανοποιεί την πείνα του κατά τη διάρκεια των απαιτητικών συνεδριάσεων. Τέλος, προσθέσαμε ένα δωμάτιο με προβολέα και Netflix, γιατί η πολιτική μας πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο συναρπαστική όσο και μια καλή σειρά. Ελπίζω ότι απολαμβάνετε τη νέα εικόνα μας όσο και εγώ. Και μην ξεχνάτε, είναι ένα Προεδρικό Μέγαρο για όλους, οπότε να μη διστάσετε να περάσετε για μια κουβέντα και ένα καφέ», κατέληξε.

Σεπτέμβριος 2024

Φορολογικά έγγραφα σε audiobook

Ανακοινώνοντας τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι πλέον τα φορολογικά έγγραφα θα είναι διαθέσιμα σε μορφή audiobook, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ακούνε τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε ρυθμούς που τους ταιριάζουν. Έτσι, η φορολογία θα γίνει μια μελωδική εμπειρία και οι πολίτες θα μπορούν να χορεύουν συγχρόνως με την επιβάρυνση του πορτοφολιού τους.

Οκτώβριος 2024

Tράπεζα και ψηφιακό νόμισμα από Εκκλησία

Η Κυπριακή Εκκλησία ανακοινώνει τη δημιουργία της Holly Bank, με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο να τονίζει πως, τώρα, αντί να παίρνετε μόνο ευλογίες, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε επιτόκια. Επιπλέον, μπορείτε να επενδύσετε και στο νέο ψηφιακό νόμισμα Holly Skale, που σας εξασφαλίζει πνευματική ευημερία και ευλογία σε κάθε συναλλαγή.

Νοέμβριος 2024

Φορολογικές εκπτώσεις σε καπετάνιους

Η υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη ανακοίνωσε μέτρα για στήριξη του τομέα. Από εδώ και πέρα, κάθε καπετάνιος που θα χαιρετίζει την κυπριακή ακτογραμμή θα λαμβάνει έκπτωση στη φορολογία του, γιατί, όπως λέμε πάντα, «καλός καπετάνιος, καλός φορολογούμενος», τόνισε, προσθέτοντας «ας σηκώσουμε τα πανιά και ας αφήσουμε τους φόρους να παίξουν με τον άνεμο».

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ’24 Μείωση φορολογίας στα καύσιμα

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανακοινώνει την περαιτέρω μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. «Πάντα σκεφόμαστε πώς να κάνουμε την ζωή των πολιτών μας πιο λαδερή… ή έστω πιο βενζινοκίνητη! Είναι η πολιτική μας να διασφαλίζουμε ότι ο καθένας μπορεί να έχει το δικαίωμα να οδηγεί με χαρά και χαμόγελο, γι’ αυτό και η μείωση αυτή θα καταστήσει τη βενζίνη φθηνότερη από ποτέ! Και πάντα να θυμάστε, όσο λιγότερα λεφτά ξοδεύετε στη βενζίνη, τόσο περισσότερα έχετε για… άλλα καύσιμα, φυσικά», τονίζει.