Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβούλιο Μιχάλης Περσιάνης, ωστόσο τόνισε πως η συνεργασία με το υπουργείο είναι ικανοποιητική, λόγω της παρουσίας συγκεκριμένων ατόμων στο υπουργείο.

«Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών» τόνισε ο κ. Περσιάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, στο πλαίσιο συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού του Συμβουλίου για το 2024. «Δεν θα είμαι ευχαριστημένος να αποχωρήσω από Συμβούλιο χωρίς να θεσμοθετηθεί ανταλλαγή πληροφορίων και στοιχείων με την Κυβέρνηση και τη Βουλή. Να ευοδωθεί η προσπάθεια μας να γίνονται τακτικές συναντήσεις με το ΥΠΟΙΚ για να ανταλλάσσουμε στοιχεία. Έχω μια αμηχανία, γιατί ό,τι πούμε ως Δημοσιονομικό Συμβούλιο ερμηνεύεται πολιτικά. Θέλουμε να είμαστε αυστηρά αποστειρωμένοι από την πολιτική. Δεν πρόκειται να βλέπουμε κινδύνους για την οικονομία και να σιωπούμε» πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, πως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει δυσκολία λήψης στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ανάφερε πως η εικόνα της οικονομίας βραχυπρόθεσμα είναι καλή, ωστόσο τόνισε πως ανησυχεί για 2-3 ζητήματα. Όπως είπε, στο Συμβούλιο «μας ανησυχούν οι ανελαστικές δαπάνες, καθώς μπαίνουμε σε μια χρονιά μεγάλης αβεβαιότητας και θα έχουμε εκπλήξεις. Επιπλέον, βλέπουμε αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και πιέσεις, ενώ ίσως θα χρειαστούν αυξήσεις σε συγκεκριμένα κονδύλια και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον προϋπολογισμό» τόνισε.

Εξέφρασε την ανησυχία του ότι ίσως η αύξηση των εσόδων να μην είναι η αναμενόμενη. Σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, η ανησυχία του για φέτος είναι η ψηλή αβεβαιότητα και η επιδείνωση στα κοινωνικά χαρακτηριστικά της οικονομίας, συμπληρώνοντας πως στα θετικά είναι η πτώση του πληθωρισμού. Εκτίμησε επίσης ότι η ανάπτυξη δεν θα υποχωρήσει σε επίπεδα ύφεσης.