Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Τo 2024 είναι άλλη μια χρονιά κατά την οποία η παγκόσμια και κατ’ επέκταση η κυπριακή οικονομία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και από τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια.

Η Κύπρος έχει πλέον προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Έχουμε ήδη διανύσει το 2022 και το 2023 με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ οι οικονομικές μας σχέσεις με τη χώρα έχουν σε μεγάλο βαθμό διακοπεί.

Η σύγκρουση ωστόσο στη Λωρίδα της Γάζας, φέρνει την Κύπρο αντιμέτωπη με πιθανόν σημαντικές επιπτώσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αφού το ενδεχόμενο επηρεασμού των στρατηγικών επενδύσεων που προσελκύουμε από τη γείτονα χώρα, παραμένει ανοιχτό. Την αβεβαιότητα εντείνει βεβαίως και το ενδεχόμενο μίας γενικότερης σύρραξης στην περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες. Αναμένουμε όμως, ότι μακροπρόθεσμα η Κύπρος πιθανόν να επηρεαστεί και θετικά, αφού εξελίσσεται σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Η επόμενη περίοδος προμηνύεται απαιτητική, με τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια να περιορίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου. Παρόλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι η κυπριακή οικονομία, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει επιτυχώς, αφού χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα, ευελιξία αλλά και την ικανότητα να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αλλαγές. Παράλληλα, στέκει, πλέον, σε πολύ πιο γερές βάσεις απ’ ότι στο παρελθόν.

Αυτό είναι κάτι που διακρίνεται και μέσα από την πρόσφατη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα του οίκου αξιολόγησης Moody’s, καθώς και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο έτος, όσον αφορά τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης, τη μείωση των επιπέδων πληθωρισμού, αλλά και τη μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους έναντι του ΑΕΠ και του ποσοστού ανεργίας.

Ψηφιακή μεταμόρφωση και πράσινη εποχή

Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι ένας εύρωστος τραπεζικός τομέας είναι σημαντικός, αφού συμβάλλει στην πρόοδο και την ευημερία της χώρας, ενώ καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία προς την ανάπτυξη.

Σε μία χρονιά προκλήσεων, οι τράπεζες οφείλουν και πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις με σύνεση και διορατικότητα σε σχέση με την επόμενη μέρα. Ο κλάδος αναμένεται ότι θα συνεχίσει να είναι κερδοφόρος και να παρουσιάζει καλά αποτελέσματα και το 2024. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, αξιολογώντας τα δεδομένα των πελατών τους, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωπες με μία νέα αύξηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).

Εξίσου σημαντική κρίνεται και η ανάγκη για μετάβαση των τραπεζών στην πράσινη εποχή, σε συνδυασμό με την απαραίτητη ψηφιακή μεταμόρφωσή τους. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της κυκλικής οικονομίας, οι κυπριακές τράπεζες καλούνται να υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν πρακτικές πράσινης τραπεζικής στην κουλτούρα τους και να καταγράψουν αποτελεσματικές επιδόσεις στους δείκτες που αφορούν τα κριτήρια ESG (θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης). Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ιδιαίτερη σημασία η αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων -με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Τεχνητής Νοημοσύνης- καθώς και ο εμπλουτισμός της γκάμας των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα η πράσινη επιχειρηματικότητα.

Ταυτόχρονα, ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά ζητημάτων που χρήζουν άμεσης ρύθμισης, με γνώμονα την ομαλή λειτουργία του. Ενδεικτικά να αναφέρω τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις οι οποίες ανεβάζουν το κόστος της κανονιστικής συμμόρφωσης, με τρόπο που αυτό καθίσταται δυσανάλογο, ειδικά για τις μικρές τράπεζες. Εξίσου σημαντικό είναι και το πρόβλημα των χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών, αφού ο χρόνος εκδίκασης είναι τόσο μεγάλος, που εν τέλει εξυπηρετεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επιπρόσθετα, οι συζητήσεις που συνεχίζουν να γίνονται γύρω από το πλαίσιο των εκποιήσεων, δημιουργούν αβεβαιότητα και θα πρέπει να τερματιστούν ολοκληρωτικά, ειδικά μετά και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο του 2023.

Cdbbank: Πυλώνας σταθερότητας

Με πορεία πέραν των 60 χρόνων και ως ένας από τους πιο αξιόπιστους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του νησιού, η cdbbank συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια και παραμένει πυλώνας σταθερότητας.

Αξιολογώντας συνεχώς τα δεδομένα, επικαιροποιούμε την επιχειρησιακή μας στρατηγική, δίνοντας έμφαση στους ακόλουθους πυλώνες:

τεχνολογική αναβάθμιση, με σημαντικές επενδύσεις που θα αλλάξουν ουσιαστικά την ψηφιακή υποδομή της Τράπεζας και θα της επιτρέψουν να κινείται με ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, προσφέροντας εξατομικευμένη εξυπηρέτηση και διασφαλίζοντας παράλληλα τη βέλτιστη εμπειρία του πελάτη,

διαχείριση των ΜΕΔ, τα οποία ναι μεν έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο θεωρούμε ότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και,

σταδιακή, συνετή και στοχευμένη αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου μας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια για ευημερία και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε με ουσιαστικό τρόπο τους πελάτες μας καθώς επίσης την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία της Κύπρου, συμβάλλοντας έμπρακτα στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής cdbbank