Να διατηρηθεί ο δημοσιονομικός χώρος, ώστε -με απλά λόγια- το κράτος να έχει χρήματα για να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δαπάνες που πολύ πιθανό θα απαιτηθούν το επόμενο διάστημα, είναι το μήνυμα που στέλνει συνεχώς το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με κάθε αφορμή.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι, την ώρα που οι ανελαστικές δαπάνες αυξάνονται, ελλοχεύει ο κίνδυνος η αύξηση των κρατικών εσόδων να μην συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, κάτι που θα περιορίσει τη δυνατότητα του κράτους για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με συνέπεια να αυξάνονται οι ανικανοποίητες ανάγκες ομάδων του πληθυσμού και οι κοινωνικές ανισότητες.

Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στέλνει το μήνυμα ότι η κρατική μηχανή παραμένει οδυνηρά απηρχαιωμένη, με σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, κάτι που συνεπάγεται ένα αυξανόμενο δημοσιονομικό ρίσκο σε βάθος χρόνου, καθώς ωριμάζουν οι ανάγκες για δαπάνες σε τομείς όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και η άμυνα.

Φυσικά οι προβληματισμοί που κατέθεσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τόσο στην ετήσια έκθεση για το 2023 όσο και στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα συνδέονται άμεσα και με την αβεβαιότητα ως προς την ανάπτυξη, η οποία, όπως επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια, η οποία πιθανόν να επηρεάσει και την κυπριακή οικονομία.

Από τους προβληματισμούς δεν απουσιάζει η ανησυχία για ανοδική τάση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία επίσης επιδρά στη δημοσιονομική διαχείριση. Παρόλο που οι αγορές δεν προκρίνουν μεγάλη αύξηση στις τιμές, κατά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ο κίνδυνος για ουσιαστικές αυξήσεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου παραμένει σοβαρός.