Μια ανάσα μακριά από το ρεκόρ τουριστών του 2019 βρέθηκαν οι αφίξεις τουριστών κατά την περσινή χρονιά καθώς οι επισκέψεις ξεπέρασαν τα 3,8 εκατομμύρια.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, το σύνολο των αφίξεων τουριστών για το 2023 ανήλθε σε 3.845.652, σε σύγκριση με 3.201.080 την αντίστοιχη περίοδο του 2022, καταγράφοντας διψήφια αύξηση 20,1%. Σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019, όταν οι αφίξεις τουριστών είχαν ανέλθει στα 3.976.777 και στο υψηλότερο σημείο, καταγράφεται μικρή μόνο μείωση της τάξης του 3,3%. Μείωση η οποία επιβεβαιώνει στην ουσία την πλήρη ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου μετά την πανδημία εάν λάβει κανείς υπόψη ότι στο μεσοδιάστημα η τουριστική Κύπρος απώλεσε και την δεύτερη κύρια αγορά της, τη ρωσική, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που ακολούθησαν.

Εφόσον μάλιστα δεν προέκυπταν οι νέες γεωπολιτικές αναταράξεις στη  γειτονιά μας και οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ που προκάλεσαν το συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, δεν θα ήταν απίθανο η περσινή χρονιά να έκλεινε και με νέο ιστορικό ρεκόρ στις επισκέψεις. Εντούτοις ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο πέρσι ανέκοψε τη θεαματική πορεία των αφίξεων από το Ισραήλ το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, χωρίς όμως να ρίχνουν το Ισραήλ από τη δεύτερη σε σημασία και αριθμούς αγορά για τον κυπριακό τουρισμό για ολόκληρο το 2023, πίσω μόνο μετά τη βρετανική.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής και από σχετική ανακοίνωση του Υφυπουργείου Τουρισμού που ακολούθησε χθες, το 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν, όπως αναμενόταν, η πρώτη μας αγορά με 1.302.125 αφίξεις και μερίδιο 33,9%, ακολουθούμενο από το Ισραήλ με 410.607 αφίξεις και μερίδιο 10,7%, την Πολωνία με 273.872 αφίξεις και μερίδιο 7,1%, και τη Γερμανία με 211.216 αφίξεις και μερίδιο 5.5%.

Ενόψει των πιο πάνω, η σύρραξη στο Ισραήλ αποτελεί για φέτος την μεγαλύτερη πρόκληση για την πορεία του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από όλες σχεδόν τις άλλες αγορές είναι θετικά, σύμφωνα με τους τουριστικούς εταίρους. Ο απολογισμός για την περσινή χρονιά ακολουθεί την γνωστοποίηση χθες από την Στατιστική και των στοιχείων για τις αφίξεις τουριστών για το μήνα Δεκέμβριο όπου συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του τουριστικού ρεύματος με τις επισκέψεις να ανέρχονται σε 123.630 σε σύγκριση με 110.041 τον Δεκέμβριο 2022, σημειώνοντας αύξηση 12,3%. Σημειώνεται ότι οι αφίξεις τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχονταν σε 110.330.

Ο στόχος επετεύχθη

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Υφυπουργείο Τουρισμό αναφέρεται στις σημαντικές επιδόσεις των αφίξεων πέρσι χωρίς να κρύβεται η ικανοποίηση. Στην ανακοίνωση καταγράφεται και δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή με την οποία υπενθυμίζει τον στόχο που τέθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων τους ο οποίος στην ουσία έχει επιτευχθεί. «Ο στόχος που θέσαμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας ήταν να επιτύχουμε φέτος μια αύξηση στις τουριστικές αφίξεις της τάξης του 5% – 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, θέτοντας παράλληλα και μία υποσημείωση ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε χθες ο κ. Κουμής συμπληρώνοντας πως ο συγκεκριμένος στόχος δεν τέθηκε τυχαία αλλά «λαμβάνοντας υπόψιν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την κατάσταση της οικονομίας στις κύριες μας αγορές και συγκεκριμένα τον υψηλό πληθωρισμό που χαρακτήριζε τις πλείστες οικονομίες της Ευρώπης και όχι μόνο».

«Με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρούμε, με την ανακοίνωση των τελικών επίσημων αποτελεσμάτων, ότι ο στόχος μας έχει επιτευχθεί. Εκείνο που μας χαροποιεί περισσότερο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς είναι ικανοποιημένοι με τα τελικά αποτελέσματα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας με στόχο όχι μόνο να έχουμε και την επόμενη χρονιά καλά αποτελέσματα αλλά προκειμένου το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας να γίνεται συνεχώς ελκυστικότερο», πρόσθεσε ο κ. Κουμής.

Υπενθυμίζουμε, πάντως, πως ο Υφυπουργός Τουρισμού επανειλημμένως κατέγραψε πως για την περσινή χρονιά καταγράφεται ήδη τουριστικό ρεκόρ καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό μέχρι και τον Οκτώβριο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ξεπέρασαν ήδη το σύνολο των εισπράξεων του 2018 που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ με 2,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €2.802,6 εκατ. σε σύγκριση με €2.285,2 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 22,6% και ξεπερνώντας, όπως αναφέρθηκε, τις ετήσιες εισπράξεις που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.