Με λεκτικές διαφοροποιήσεις οδηγείται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για αναστολή των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων για όσους υποβάλουν αίτηση να ενταχθούν στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.

Οι αλλαγές θα επικεντρώνονται στις εισηγήσεις που έγιναν από μέρους των τραπεζών και της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι η υποβολή αίτησης για το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης πρέπει να αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για καταχώριση έφεσης από ενυπόθηκο οφειλέτη στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό της σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου, εντός 45 ημέρων από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης.

Υπουργείο Οικονομικών, Βοηθός Χρηματοοικονομική Επίτροπος, ΚΕΔΙΠΕΣ, Σύνδεσμος Τραπεζών και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων κατέθεσαν εισηγήσεις για να μην υπάρξει κατάχρηση του μέτρου.

Εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ, ο Μάριος Παπαδόπουλος τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου. Ωστόσο, όπως είπε, για αποφυγή της κατάχρησης του σχεδίου και της διαδικασίας παραμερισμού της σκοπούμενης πώλησης, πρότεινε τη διαφοροποίηση της πρότασης έτσι ώστε οι αιτητές να υποβάλλουν βεβαιώσεις ότι πληρούν τα βασικά κριτήρια του σχεδίου.

Από την πλευρά των τραπεζών, ο Μιχάλης Κρονίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πρόταση νόμου, καθώς ο προτεινόμενος λόγος της έφεσης, εξαιτίας της γενικότητας και της απουσίας ασφαλιστικών δικλίδων για στοχευμένη εφαρμογή του, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά. Εισηγήθηκε να ενσωματωθούν συγκεκριμένες παράμετροι στην πρόταση, έτσι ώστε να καταστεί στοχευμένη και να επωφελέσει τους αιτητές που αποδεδειγμένα πληρούν τα κριτήρια του σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης.

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών λέχθηκε πως η πρόταση νόμου ίσως αλλάξει τα κίνητρα των δανειοληπτών, με στόχο να υποβάλλουν εσκεμμένα αίτηση, για να αποφύγουν την εκποίηση.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Κλεάνθης Ιωαννίδης, δήλωσε πως συμφωνούν επί της αρχής, τονίζοντας όμως πως, ως έχει η πρόταση νόμου, όποιος υποβάλλει αίτηση θα δικαιούται αναστολή της εκποίησης.

Η Βοηθός Χρηματοοικονομική Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου ανέφερε πως η πρόταση νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας πως ήδη ο Φορέας έχει δεχθεί κάποια παράπονα από δανειολήπτες, οι οποίοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο σχέδιο, ωστόσο εξακολουθεί να προχωρεί η εκποίηση ακινήτων τους. Είπε ότι όπως είναι σήμερα η πρόταση νόμου είναι δεδομένο πως θα υπάρξει κατάχρηση.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε πως θα καταθέσει τροπολογία για να καλύπτονται οι αιτητές που υποβάλλουν και ένσταση.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 680 αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Από αυτούς, 3 τους 4 αιτητές πληρούν τα κριτήρια, δηλαδή είναι λήπτες δημοσίων βοηθημάτων ή έχουν απορριφθεί από το Σχέδιο Εστία.