Εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), που θα ενημερώνει τους αγοραστές ακινήτων που κατασκευάζει ο οργανισμός για τις συντηρήσεις αλλά και τη συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνονται οι τεχνικές επιδιορθώσεις στα ακίνητα, θα προσφέρει σύντομα ο οργανισμός, έτσι ώστε να αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μια νέα κουλτούρα συντήρησης.

Στο παρελθόν υπήρχαν αντιδράσεις από αγοραστές ακινήτων από τον ΚΟΑΓ για πολλά κατασκευαστικά προβλήματα στις οικοδομές που αγόραζαν. Επ’ αυτού, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑΓ Ελένη Συμεωνίδου, ανέφερε πως δεν υπάρχει κουλτούρα συντήρησης των κτηρίων, τονίζοντας πως ο ΚΟΑΓ προχωρά στην έκδοση οδηγού για τις οικίες που διαθέτει ο οργανισμός, στον οποίο θα αναφέρονται οι μελλοντικές ανάγκες συντήρησης, για να περιοριστούν τα προβλήματα και η σοβαρότητά τους.

Ουσιαστικά, μέσα από την τηλεφωνική εφαρμογή θα παρέχεται μια υπενθύμιση για έλεγχο της τεχνικής επάρκειας των κτηρίων, κάτι όπως το ΜΟΤ για τα αυτοκίνητα.

Τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους για το Σχέδιο Ανακαινίζω- Ενοικιάζω. Στόχος του σχεδίου είναι η ένταξη κενών/αδρανών οικιστικών μονάδων στην αγορά προσιτού ενοικίου, με παραχώρηση επιδότησης προς τους ιδιοκτήτες για την ανακαίνιση/αναβάθμισή τους. Στόχος είναι η διάθεση 1.000 μονάδων στην αγορά προσιτού ενοικίου σε περίοδο δύοετών.

Το σχέδιο έχει συνολικό προϋπολογισμό €25 εκατ. Η ΓενικήΔιευθύντρια του ΚΟΑΓ Ελένη Συμεωνίδου, είπε πως τέλος του επόμενου χρόνου αναμένεται να εκδοθούν οι άδειες οικοδομής για το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού. Είπε, επίσης, πως φέτος προγραμματίζεται ανέγερση ακόμα ενός έργου στη Λάρνακα, ενώ είναι υπό σχεδιασμό έργα σε άλλες περιοχές, όπως στην Αγλαντζιά, στην Παλλουριώτισσα και στον Άγιο Δομέτιο. Επίσης, ο οργανισμός προχωρεί στον διαχωρισμό οικοπέδων που θα διατίθενται σε προσιτές τιμές. Η κ. Συμεωνίδου χαρακτήρισε τα διαμερίσματα που κατασκευάζονται στη Λάρνακα ως πρότυπο για την προσιτή κατοικία του μέλλοντος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι ο στόχος είναι να γίνεται προσεκτική έρευνα για το πού χρειάζεται να κτιστούν νέα ακίνητα από τον ΚΟΑΓ, παραλαμβάνοντας δηλώσεις ενδιαφέροντος.