Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα απασχολήσει εκ νέου σήμερα την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, χωρίς, πάντως, να αναμένεται οποιαδήποτε διαφοροποίησή του, καθώς η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου πως το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων όπως το ξέρουμε την τελευταία δεκαετία δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η σημερινή συνάντηση, στην οποία κλήθηκε και θα παραστεί ο υπουργός, αναμένεται να επικεντρωθεί στα νομικά κενά που ανέδειξε η προηγούμενη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία ανέδειξε επίσης τις διαφορετικές απόψεις που συνεχίζουν να επικρατούν μεταξύ κάποιων μικρών επιχειρήσεων και κομμάτων για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τα νομοθετικά κενά, πάντως, όπως γράψαμε ξανά δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα γενικά καταστήματα, ενώ αυτά προκύπτουν κυρίως λόγω προηγούμενης παρέμβασης της Βουλής στο θέμα που κρίθηκε στην ουσία αντισυνταγματική, καθώς το θέμα του ωραρίου βάσει αποφάσεων του δικαστηρίου πρέπει να καθορίζονται από την κυβέρνηση και μόνο. Ως αποτέλεσμα, το άρθρο της κείμενης νομοθεσίας που καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων είναι στην ουσία ανενεργό με την αγορά στην ουσία να έχει αυτορυθμιστεί.

Το όλο θέμα έχει ιστορία και παρελθόν που ξεκίνησε μετά την απόφαση της μ. Ζέτας Αιμιλιανίδου να διευρύνει τα ωράρια λειτουργίας των γενικών καταστημάτων ως μέτρο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης του 2013 και μείωσης της ανεργίας, μέτρο που παρά τις νομικές κι άλλες περιπέτειες συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ. Με την παρούσα Κυβέρνηση, όπως αναφέραμε, να μην προτίθεται να αλλάξει τα δεδομένα που εδραιώθηκαν από την αγορά αλλά και από τους καταναλωτές, πρόθεση που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο Υπουργός Εργασίας στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής. Δεν αποκλείεται, εντούτοις, να υπάρξουν και πρόθεση για αλλαγές στη νομοθεσία, μόνο όμως για αντιμετώπιση των νομοθετικών κενών που φαίνεται να υπάρχουν.
Πριν τη συζήτηση του θέματος του ωραρίου, η Επιτροπή Εργασίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητάς της.