Αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το ύψος του προϋπολογισμού του νέου σχεδίου  χορηγιών για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, εντείνονται οι διεργασίες για να κατανεμηθούν σωστά  στους δικαιούχους, τα συνολικά κονδύλια  ύψους €36 εκατ. Οι πρόνοιες του νέου σχεδίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ»  έχουν κλειδώσει τα χρονικά περιθώρια  σχέση με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθούνται μετά την έγκριση μίας αίτησης. Στο νέο σχέδιο θα προστεθεί πρόνοια που θα αφορά τον καθορισμό ενός εύλογου χρονικού περιθωρίου, για να προσκομίσει ο αιτητής που έχει εγκριθεί, το αποδεικτικό παραγγελίας του οχήματος από τον προμηθευτή. Το χρονικό περιθώριο, φαίνεται να κλειδώνει στις 14 μέρες.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει ο αιτητής να προσκομίσει την απόδειξη παραγγελίας του οχήματος, τότε το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών θα προχωρεί σε  καταρχήν έγκρισης της αίτησης του πρώτου επιλαχόντα. Συγκεκριμένα στην επαναπροκήρυξη του σχέδιού, θα εισαχθεί άλλη μια καινοτομία που θα αφορά την αλλαγή του τρόπου που θα καθορίζεται ο πρώτος επιλαχόντας. Στα σχέδια που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, η επιλογή του επιλαχόντα γινόταν με κλήρωση, στο νέο σχέδιο ουσιαστικό ρόλο θα έχει η χρονική στιγμή που κατατέθηκε η αίτηση. Επί της ουσίας θα ισχύσει χρονική σειρά προτεραιότητας. Να σημειωθεί πως τα €36 εκατ. θα διατεθούν σε 5.500 δικαιούχους.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι χορηγίες θα αφορούν την αγορά 2.300 οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων και οι υπόλοιπες θα αφορούν και plug in αυτοκίνητα ποδήλατα και μοτοσυκλέτες. Οι υπόλοιπες πρόνοιες του σχεδίου βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία, και σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθούν για να εξαγγελθεί το σχέδιο τις επόμενες μέρες.

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με €36 εκατ. Είπε, πως τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί βελτιωμένο σχέδιο κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, θα είναι αυξημένη χορηγία για ΑΜΕΑ, πολυτέκνους και ιδιοκτήτες ταξί καθώς και απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο αντίστοιχα σχέδια χορηγιών με μεγάλη απήχηση.

Τα σχέδια επιχορήγησης ηλεκτροκίνητων οχημάτων εκπονούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου της Κύπρου για μείωση των ρύπων στις μεταφορές, βάσει των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σχέδια επιχορήγησης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.