Κάτω από το μικροσκόπιο του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας, κάποια από τα οποία εκπνέουν σύντομα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπίωτης, δήλωσε σήμερα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών για να αξιολογηθούν τα υφιστάμενα μέτρα κατά της ακρίβειας και να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχισή τους ή όχι, πριν από τη λήξη τους.

Όπως έγραψε σήμερα ο «Φ», τέλος του μήνα λήγει το μέτρο της κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο ήταν σε ισχύ από τον περασμένο Νοέμβριο. Από την επιδότηση του ηλεκτρισμού επωφελούνται 429 χιλ. οικίες και 106 χιλ. επιχειρήσεις, με το κόστος για το κρατικό ταμείο να φτάνει στα €45 εκατ.

Στις 3 Μαρτίου εκπνέει το μέτρο της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης. Από τις 3 Νοεμβρίου του 2023 και μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2024 η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης πωλούνται πιο φθηνά κατά 8.33 σεντ το λίτρο. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται γύρω στα €21.8 εκατ.

Την 31η Μαρτίου λήγει και το μέτρο της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, επίσης, πως το απόγευμα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου θα έχει συνάντηση με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, με το οποίο θα συζητήσουν διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν την Αρχή Ηλεκτρισμού. Σημείωσε, παράλληλα, πως κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπενθυμίζεται πως χθες στη Βουλή λέχθηκε αρμοδίως πως αναμένονται νέες αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρισμού, βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕΚ Ανδρέα Πουλλικκά, εκκρεμεί η δικαστική απόφαση στην προσφυγή της ΑΗΚ για την αρνητική απάντηση της ΡΑΕΚ στο αίτημα εντός του 2023 για αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού για την περασμένη χρονιά, ενώ νέο αίτημα για αυξήσεις από την ΑΗΚ υποβλήθηκε και για το 2024. Επιπρόσθετα, εκτιμάται πως θα αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας και για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς το κόστος των ρύπων εμφανίζει ανοδική τάση, με πιθανό υπερδιπλασιασμό του έως το 2030!

Αυξήσεις θα επιβληθούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και στα καύσιμα κίνησης, εν είδει πράσινης φορολογίας που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για αυτό το μέτρο θα συμφωνηθούν αντισταθμιστικά μέτρα προς τους καταναλωτές.